Volledig scherm
Jeroen Dijsselbloem © anp

Dijsselbloem: Geen compensatie voor hogere zorgpremie

Het kabinet is niet van plan om koopkrachtverliezen te compenseren als de zorgpremies straks per maand een tientje hoger uit te blijven vallen dan dit jaar. Alleen de laagste inkomens kunnen rekenen op een hogere zorgtoeslag, hogere en middeninkomens hebben pech.

Quote

Zorgverze­ke­raars krijgen overal de schuld van, alsof het de bad guys zijn. Daar ben ik het zeer mee oneens

Jeroen Dijsselbloem

Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vanmiddag duidelijk gemaakt aan de Tweede Kamer. Daar zijn momenteel de Financiële Beschouwingen gaande, het belangrijkste financiële debat van het jaar. 

Dijsselbloem wijst erop dat in afgelopen jaren de zorgpremie meermaals lager uitviel dan begroot. Nederlanders gingen er daardoor uiteindelijk juist iets meer op vooruit dan op Prinsjesdag was voorspeld. Komend jaar kan het een keer andersom zijn. 

Premie
,,Mocht de zorgpremie stijgen dan is dat geen reden om beloftes in beton te doen", zei hij op vragen van ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. Zij vreest dat sommige Nederlanders, met name alleenverdieners, er komend jaar toch op achteruit gaan als de zorgpremie harder stijgt dan verwacht.

Oppositiepartijen zijn bang dat grote zorgverzekeraars het voorbeeld van DSW zullen volgen. Deze kleine verzekeraar maakte een week na Prinsjesdag bekend de premie met tien euro per maand te laten stijgen. Het kabinet houdt tot dusver rekening met een toename van slechts 3,50 euro. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) beet eerder vandaag al flink van zich af met haar ontkenning dat zij zich rijk gerekend zou hebben.

Reserves
Een groot deel van de Kamer vindt het onverteerbaar dat de zorgpremie met bijna 10 procent zou stijgen terwijl de zorgverzekeraars over tien miljard euro aan reserves beschikken. Ruim de helft daarvan - zo'n 6 miljard euro - moeten zij achter de hand houden op voorschrift van De Nederlandsche Bank, maar de resterende vier miljard euro kunnen de zorgverzekeraars wel inzetten om premieverhogingen te dempen. ,,Laat ze die overtollige buffer gebruiken", riep PVV-Kamerlid Tony van Dijck de minister op.

Volgens Dijsselbloem kan hij dat echter niet afdwingen. ,,Dat kan juridisch niet. Zorgverzekeraars zijn private partijen. De overheid mag geen greep in de kas doen."

Uitzondering
Dijsselbloem houdt de hoop levend dat DSW straks de uitzondering blijkt te zijn. ,,De ene verzekeraar zit beter in de slappe was dan de andere en de ene is meer bereid om haar reserves in te zetten dan de ander."

Dijsselbloem verzette zich tenslotte tegen de neiging van veel partijen om zorgverzekeraars als boeman neer te zetten. ,,Ze krijgen overal de schuld van, alsof het de bad guys zijn. Daar ben ik het zeer mee oneens." Volgens Dijsselbloem ligt het in de wettelijke taak van zorgverzekeraars besloten dat ze soms ook 'nee' moeten zeggen. ,,Wij hebben ze als politici zelf in die poortwachtersfunctie neergezet."