Volledig scherm
Job Swank © Pim Ras Fotografie

Directeur DNB: De economie gaat bijna griezelig goed

,,Het gaat hartstikke goed.'' Job Swank, directeur bij De Nederlandsche Bank (DNB), herhaalde de uitspraak nog een paar keer tijdens zijn presentatie van de economische vooruitzichten. En zo enthousiast zijn ze niet vaak bij DNB.

Quote

Het is geen lente meer, het is economisch zomer

Job Swank, directeur DNB

Swank kan ook niets anders zeggen. De kernboodschap van DNB schreeuwt het al uit: dit jaar de hoogste economische groei in tien jaar tijd, de arbeidsmarkt blijft verbeteren en consumenten, producenten en overheid geven allemaal meer uit. Kortom, het herstel wordt breed gedragen. En de overheidsfinanciën zien er ook goed uit.

,,Het is geen lente meer, het is economisch zomer'', zegt Swank. Tot 2019 ziet DNB geen beren op de weg. Tenzij de Amerikaanse president Donald Trump een handelsoorlog met Europa begint. ,,Maar dat raakt de Amerikaanse consumenten harder dan de Nederlandse'', volgens Swank.

Waarschuwingen

Het is inmiddels al het vijfde jaar op rij dat de economie groeit. Waarschuwingen voor economische risico's of gevaren die op de loer liggen zijn deze keer niet te vinden in de DNB-vooruitzichten.

Neem de consumenten. Het zelfvertrouwen spat ervan af. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de aantrekkende huizenmarkt. Mensen die een huis kopen gaan dat inrichten, verbouwen, kortom: geld uitgeven. Verkopers hebben vaak een flinke overwaarde op hun huis en daarmee een zak geld die ze kunnen besteden. En stijgende huizenprijzen geven mensen het gevoel rijker te zijn, daardoor durven ze gemakkelijker geld uit te geven.

Bang voor oververhitting van de huizenmarkt, zoals in 2008, is Swank niet. Sommige markten, zoals Amsterdam, vertonen wel tekenen van gekte, maar dat geldt zeker niet voor heel Nederland.

Daarnaast vinden steeds meer mensen een baan. De angst om ontslagen te worden verdwijnt, in sommige sectoren is zelfs al weer een tekort aan personeel. Was er in eerste instantie vooral veel flexwerk, nu komt ook de vaste baan steeds vaker binnen bereik.

Kritiekpuntje

Quote

De loonstij­ging kan wel wat groter

Job Swank

En dan komt Swank ineens toch met een kritiekpuntje. ,,De loonstijging kan wel wat groter.'' Een pleidooi dat je een bestuurder van de DNB niet snel hoort maken. ,,Het is ongewoon'', geeft Swank toe. Maar als de economie aantrekt en de werkgelegenheid groeit, stijgen de lonen. Meer vraag naar arbeid maakt arbeid duurder. En als de lonen stijgen, stijgt uiteindelijk de inflatie.

En een beetje inflatie is goed voor de economie. Nu stijgen de lonen wel, maar veel te weinig om de inflatie aan te jagen. Swank en zijn team begrijpen nog niet waarom die loonstijging achterwege blijft. Het zou de onmacht van de vakbond kunnen zijn, of de opkomst van onderbetaalde zzp'ers, of de oprukkende robotisering. ,,We onderzoeken dat'', is alles wat Swank er nu over kan zeggen.

De bedrijven kunnen een loonsverhoging ook wel lijden. Ze draaien als een tierelier en investeren er weer lustig op los.

De overheid bevindt zich in een uitzonderlijk luxe positie. De begroting vertoont een overschot en dat blijft ook de komende jaren zo. ,,Een periode van vier jaar achter elkaar zie je niet vaak'', zegt Swank. Dan valt hij toch even terug in zijn oude rol. ,,Maar dan moeten ze niet ineens veel extra geld gaan uitgeven.''