Volledig scherm
De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel. © ANP

Directie Tata Steel Nederland bezorgd om fusie

De directie en de ondernemingsraad van Tata Steel Nederland maken zich 'ernstige zorgen' over de werkgelegenheid en zelfstandigheid van het voormalige Hoogovens. Tata Steel werkt aan een fusie met branchegenoot ThyssenKrupp en uit een uitwerking van de plannen zou een zorgwekkend beeld naar voren komen voor de Nederlandse tak van het staalbedrijf.

De fusie kost mogelijk veel meer banen dan de 4.000 die eerder zijn gemeld. Volgens de ondernemingsraad worden grote delen van ondersteunende diensten mogelijk verplaatst naar lagelonenlanden of geschrapt. ,,Alleen al in IJmuiden heb je honderden van zulke banen."

Bij de bekendmaking van de fusie werd gesproken over het schrappen van 4.000 banen, verspreid over alle onderdelen van de toekomstige
joint venture. De helft daarvan zou ten koste gaat van Tata Steel Europe, waar IJmuiden een van de grootste onderdelen van is. Wat de precieze gevolgen zijn voor de banen in IJmuiden, is niet bekend.  

Onacceptabel

Vorige maand zei topman Hans Fischer van de Europese tak van Tata nog dat de fusie mogelijk zonder gedwongen ontslagen kan. Hij noemde de banenreductie een misverstand dat uit de wereld geholpen moest worden.

De ondernemingsraad drong eerder al aan op garanties voor de toekomst van Tata Steel Nederland die de werkgelegenheid, zelfstandige koers en investeringsmogelijkheden van IJmuiden zouden moeten waarborgen. Daar is geen gehoor aan gegeven. De directie noemt dat in een verklaring 'onacceptabel'.

De directie en de raad van commissarissen zouden de facto buitenspel worden gezet door de fusie en niets meer te zeggen hebben over investeringen. Ook maakt de directie bezwaar tegen het voornemen om bij de fusie schulden van de Europese tak onder te brengen bij de Nederlandse tak.

Tata Steel Nederland is zelf niet betrokken bij de fusieonderhandelingen. De directie kreeg pas na herhaaldelijk aandringen een samenvatting van de plannen van de concernleiding, maar zegt zich hard te blijven maken voor behoud van het bedrijf.

Alles op alles

De vakbonden zeiden bij de bekendmaking van het nieuws eerder deze maand alles op alles te zetten om gedwongen ontslagen te voorkomen. ,,Wij zijn tegen de voorgenomen fusie vanwege het grote banenverlies en zullen er alles aan doen om die te voorkomen. Ook acties zijn daarbij niet uitgesloten'', zei FNV-bestuurder Aad in 't Veld.

CNV-bestuurder Peter Boëseken is van plan Tata Steel te houden aan het 'werkgelegenheidspact' dat de partijen eerder afsloten. ,,Tata Steel zit vast aan het werkgelegenheidspact dat wij als vakbonden met het concern sloten. Dat houdt in dat er 5 jaar lang geen gedwongen ontslagen zullen zijn in Nederland'', aldus de vakbondsbestuurder.

Tata Steel Nederland telt nu ruim 11.000 werknemers. De meesten daarvan — zo'n 9.000 werknemers — werken in IJmuiden.