Volledig scherm
Dirk Scheringa © ANP

Dirk Scheringa en investeerders willen cryptobedrijf voor rechter slepen

Voormalig bankier Dirk Scheringa én gedupeerde klanten overwegen juridische stappen tegen cryptobedrijf ICO Headstart. Scheringa vertrok in juli bij het bedrijf, en zegt dat verplichtingen naar hem niet zijn nagekomen.

Quote

Toen mijn vertrouwen door hen werd beschaamd en ik geen inzicht kreeg in de financiële zaken, heb ik me direct terugge­trok­ken

Dirk Scheringa

ICO Headstart begon ongeveer een jaar geleden met Dirk Scheringa als topman. Het bedrijf beloofde investeerders om in de markt van virtuele munten naar lucratieve projecten te zoeken. Investeerders konden daar vervolgens geld in steken. Uiteindelijk stortten deelnemers – volgens het bedrijf – zo’n 11 miljoen euro, nog voordat er maar één project was aangeboden. Onduidelijk is waar dat geld is gebleven.

Dirk Scheringa werd na een maand al ontheven uit zijn functie als topman, en vertrok na een half jaar helemaal bij het bedrijf. ,,Toen mijn vertrouwen door hen werd beschaamd en ik geen inzicht kreeg in de financiële zaken, heb ik me direct teruggetrokken.”

De ex-bankier werd deels betaald in de eigen cryptomunt van ICO Headstart – de MOAT – en deels in euro’s. De MOAT is echter niets waard, en in de betaling in euro’s is het bedrijf volgens Scheringa ernstig tekortgeschoten. ,,Ik beraad me op juridische stappen.”

Beloftes

Ook investeerders denken aan een gang naar de rechter. ICO Headstart beloofde hen bij aanvang om in 2018 ruim 100 projecten aan te bieden. Tot nu toe kwam er slechts 1 project naar buiten, en ook dat is nog niet begonnen. Het gaat om de bouw van Hard Rock Hotels in Brazilië, die deels met Nederlands cryptogeld gefinancierd zou moeten worden.

Het project is met raadsels omgeven. Hard Rock, de Amerikaanse keten die wereldwijd bekend is van zijn Hard Rock Cafés, wil er niks over zeggen. En VCI, de bouwer waarmee ICO Headstart zegt samen te werken, mag van de Braziliaanse toezichthouder een jaar lang geen publiek kapitaal aantrekken. Dit omdat het in een eerdere prospectus een onjuiste voorstelling van zaken gaf.

Onderling bespreken investeerders, die in de meeste gevallen enkele honderden tot enkele duizenden euro’s in ICO Headstart staken, de mogelijkheden voor een collectieve zaak. ICO Headstart heeft ondanks herhaald aandringen niet gereageerd op vragen van deze krant. 

Scheringa voert momenteel ook andere rechtszaken, die te maken hebben met het faillissement van zijn bank DSB in 2009: