Dit café tapt op 17 januari weer bier: ‘Dan maar een boete’
Café De Bakkerij in Zevenbergen wil meedoen met de landelijke actie van horecabazen om op 17 januari weer open te gaan, toestemming of niet. ,,Dan maar een boete", verklaart een gefrustreerde eigenaar Peter van de Wiel. ,,Er is toch geen geld meer.”
Delen per e-mail
De maat is voor hem ‘meer dan vol'. ,,De situatie is heel erg. De potjes zijn overal leeg, leeg en nog eens leeg.” Het stoort hem vooral dat het kabinet de horeca geen enkel perspectief biedt. ,,We worden a-sociaal en schandalig behandeld.”
Wij worden a-sociaal en schandalig behandeld
Hij staat in zijn voornemen nog vrijwel alleen, blijkt uit een korte rondgang langs cafés in de gemeenten Moerdijk en Etten-Leur.
Daisy Kerkhofs bijvoorbeeld, van The Butler in Etten-Leur, vindt de protestactie ‘een moeilijk verhaal’. ,,Kijk, ik wil ook heel graag open gaan, maar niet ten koste van alles. Als het niet mag, denk ik dat ik het niet doe. Ik weet namelijk niet wat voor consequenties eraan verbonden zijn, en het zou ook kunnen dat gasten reageren van ‘jij bent gek’.”
Ik wil ook heel graag open, maar niet ten koste van alles
Morris Fikke van café-hotel Het Witte Paard is van mening dat opengaan op 17 januari, zonder toestemming van de overheid, niet de oplossing is. ,,Maar het statement dat de initiatiefnemers hiermee maken is wel nodig. Er móet iets gedaan worden om de overheid ervan te overtuigen dat wat nu gebeurt niet door de beugel kan.”
De enige optie: 100 procent steun
Wat dan wel de oplossing is? ,,De enige optie is 100 procent steun voor 100 procent sluiting. Kregen we in het begin 60 procent van de vaste lasten vergoed, nu is dat nog maar 40 procent. Er is gewoon geen manier voor horecazaken om het hoofd boven water te houden.”
De omzet die we dit jaar gemist hebben komt nooit meer terug
Volgens hem gaan veel ondernemers wél graag open. ,,Maar daarmee zal de faillissementsgolf die we gaan krijgen niet kleiner worden. De omzet die we gemist hebben komt nooit terug.”
Eerst de persconferentie
Sjaak Nijpjes van café De Neep in Klundert is er nog niet uit of hij gaat meedoen. ,,Ik wacht de persconferentie van dinsdag af. Ik ben wel benieuwd wat de consequenties zijn. Op een boete aan mijn broek zit ik niet te wachten.”
Niet verstandig, maar ik kan het wel begrijpen. Ondernemers willen brood op de plank
Het kabinet moet het niet zover laten komen, meent de Moerdijkse horecavoorman Rini Boertjes. ,,Laat dit het signaal zijn dat het echt anders moet.”
Niet verstandig
In overeenstemming met het landelijke bestuur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt hij het ‘niet verstandig’ om tegen de wet in te gaan. ,,Maar ik kan het wel begrijpen. Ondernemers willen brood op de plank. Ze staan met de rug tegen de muur.”
Café en restaurants moeten in zijn ogen gewoon zo snel mogelijk weer open. ,,Ondernemers hebben al aangetoond zich prima aan de coronaregels te kunnen houden. In 99 procent van de gevallen is het keurig gegaan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Plan coalitie: honderden miljoenen extra coronasteun voor horeca en cultuur
De regeringscoalitie broedt op plannen om horecazaken en cultuurinstellingen extra geld te geven als zij nog langer dicht moeten blijven. Mogelijk gaat het om honderden miljoenen euro’s, al is er nog geen besluit gevallen. -
PREMIUM
Experts vrezen overal windmolens: ‘Ons land gaat in de uitverkoop’
Nederland krijgt er de komende jaren honderden windmolens en tienduizenden voetbalvelden aan zonneparken bij. Broodnodig om de klimaatdoelen te halen. Maar de weerstand groeit, want niemand wil windturbines van 250 meter hoog in zijn achtertuin. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
OMT-BERAAD Kabinet onder druk om met kerst te versoepelen, OMT-leden zijn terughoudend
Met het vaccin bijna in de vriezer, groeit de druk op het kabinet om rond de feestdagen de teugels te laten vieren. Maar diverse OMT-leden zien amper ruimte, hooguit voor een groter kerstgezelschap thuis.
-
PREMIUM
Aantal horecazaken stijgt: 2670 nieuwe ondernemingen sinds eerste lockdown
Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal horecaondernemingen. Sinds de eerste lockdown in maart zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus dan kan het alleen maar beter gaan.” -
PREMIUM
VIDEO Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies én winst van zonneparken
Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.