Volledig scherm
PREMIUM
De helpdesk van Xs4all in Amsterdam in 1998. © Hollandse Hoogte / Hans van den Bogaard

Dit is waarom Xs4all zo geliefd bij het volk is

KPN's besluit om de stekker uit Xs4all te trekken, leidt tot een revolte onder de kwart miljoen klanten. Een petitie is ruim 46.000 maal getekend, vanavond komt het actiecomité bijeen. Zo veel liefde voor een internetprovider, waar komt die vandaan?

Volledig scherm
Reclameuitingen uit het verleden willen laten zien wie de Xs4all-medewerkers zijn: fanatieke computernerds die maar één doel hebben: internet bereikbaar maken voor iedereen. © Xs4All

Het jaar 2018 was nog wel zo fraai geëindigd voor de Xs4all-medewerkers. Met een knalfeest vierden ze vorige maand in Amsterdam de 25ste verjaardag van de internetprovider. Een in de huiskleur geel bestickerde veerpont voer de honderden bezoekers over het IJ naar de feestlocatie bij het NDSM-terrein.

Wat het aanwezige Xs4all-personeel en oud-collega's op dat moment niet weten, is dat er geen volgend jubileum zal volgen. Woensdagmiddag 9 januari plopt een mailtje van de KPN-directie in de mailbox van de medewerkers. Of ze donderdagochtend om 8.00 uur op kantoor willen komen. Alle alarmbellen rinkelen: een bedrijf dat voor de beursopening iets wil melden, dat kan geen goed nieuws zijn.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.