Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

DNB: pensioenfonds meeste mensen onder niveau

Vrijwel alle pensioenfondsen hebben hun financiële positie afgelopen kwartaal zien verslechteren. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de toezichthouder voldeden de fondsen van een meerderheid van de Nederlandse pensioendeelnemers daardoor niet aan de wettelijke minimumeisen.

Grote fondsen als PME, PMT en PFZW kwamen onlangs al met de waarschuwing dat de komende jaren pensioenkortingen dreigden. Door de wereldwijd dalende beurskoersen en lagere rentes in het vierde kwartaal van vorig jaar is de kans op verlaging van de pensioenen in 2020 of 2021 groter geworden.

DNB heeft becijferd dat er per eind december 3,5 miljoen actieve, 4,9 miljoen gewezen en 2 miljoen pensioengerechtigde deelnemers bij een fonds zaten waarvan de zogeheten beleidsdekkingsgraad niet aan de wettelijke minimumeis voldeed. Als dit niet op tijd herstelt, moeten de fondsen korten.

Het gaat om de graadmeter die aangeeft in hoeverre een fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen. In het stormachtige laatste kwartaal van vorig jaar zag de sector in totaal 46 miljard euro aan vermogen in rook opgaan, terwijl de verplichtingen van de fondsen met 40 miljard euro omhoog gingen.

Actiedag 

De vakbonden FNV, CNV en VCP organiseren op maandag 18 maart een landelijke actiedag voor een beter pensioenakkoord. Ze willen op die manier hun eisen kracht bijzetten voor het bevriezen van de AOW-leeftijd, indexatie van de pensioenen en het verruimen van de pensioenmogelijkheden voor zelfstandigen en flexwerkers.

Eind november liepen de onderhandelingen over pensioenen vast. De hoogte van de AOW-leeftijd was een van de grootste struikelblokken. ,,De onderhandelingen zijn niet voor niets vastgelopen. Zolang het kabinet niet over de brug komt met harde toezeggingen en structureel geld, zullen wij steeds harder actievoeren”, aldus onderhandelaar Tuur Elzinga van FNV onlangs.