Volledig scherm
Deelnemers aan de Mars voor voor Echte banen, vorig jaar georganiseerd door de FNV, op het Museumplein. © ANP

DNB: vaste baan maakt comeback

De vaste baan wint weer terrein in Nederland dankzij de enorme vraag naar personeel bij bedrijven. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB), die meteen voorspelt dat de economische groei komende jaren zal afzwakken richting een normaal niveau. 

Quote

De vaste baan is duidelijk weer in opkomst

Job Swank, DNB

Volgens de centrale bank zit het aandeel vaste banen in Nederland voor het eerst in tien jaar weer in de lift, terwijl het aandeel flexcontracten licht is gedaald tot zo'n 27 procent. ,,De vaste baan is duidelijk weer in opkomst’’, zegt DNB-directeur Monetaire Zaken en Financiële Stabiliteit Job Swank.

Hij zegt dat de lonen minder stijgen dan in een krappe arbeidsmarkt te verwachten zou zijn. Dat zou kunnen komen doordat vakbonden de laatste jaren vooral op ‘meer echte banen’ hebben ingezet, en iets minder op loonstijging.

Het CBS zag de hernieuwde populariteit van het vaste dienstverband in mei ook al aankomen. Voor het eerst in jaren groeide het aantal vaste contracten toen weer sneller dan het aantal flexcontracten. ,,Dat past in het patroon van een krapper wordende arbeidsmarkt’’, zei CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen toen.

Het mes snijdt echter aan twee kanten, stelt DNB. Diezelfde krapte op de arbeidsmarkt draagt eraan bij dat Nederland tegen de grenzen van de economische groei aanloopt. Inmiddels ondervindt een kwart van de ondernemers productiebelemmeringen door een tekort aan werknemers.

Volledig scherm
Job Swank, sinds december 2011 directeur Monetaire Zaken en Stabiliteit bij DNB © anp

Lagere prognoses

Nederland heeft verder last van de zwakkere wereldhandelsgroei. Volgens Swank draait onze economie komende jaren nog steeds op volle toeren, maar is de uitbundigheid er een beetje vanaf. De centrale bank rekent voor dit jaar nog steeds op een toename van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) van 2,5 procent. De prognoses voor 2019 en 2020 zijn echter verlaagd naar elk 1,7 procent. In juni werd voor die jaren nog 2,2 en 1,9 procent groei voorspeld.

Swank merkt op dat een deel van de groei te danken is aan het expansieve begrotingsbeleid van het kabinet. Nu heeft de overheid nog een begrotingsoverschot, maar dit zou volgens de ramingen in 2020 een structureel tekort van 0,3 procent worden. Dat laatste vindt Swank niet zo verstandig.

In de voorspellingen ging DNB overigens uit van een rustige brexit. Mocht dat niet lukken dan kan het beeld er heel anders uitzien. De wereldwijde handelsspanningen en andere financiële onrust vormen eveneens risico's die nog roet in het eten kunnen gooien.