Volledig scherm
© ANP

Doek valt definitief voor Op=op Voordeelshop

Budgetdrogisterijketen Op=op Voordeelshop is failliet. De rechter heeft vandaag de stekker uit de winkel getrokken. Gisteren maakte het bedrijf met ruim 140 vestigingen en dik 1000 medewerkers al bekend op het randje van faillissement te verkeren.

Het is nu aan de curator om te kijken of een doorstart tot de mogelijkheden behoort. Dat lijkt zeker niet uitgesloten; Op=op Voordeelshop liet eerder zelf weten dat aandeelhouders en adviseurs nog mogelijkheden zagen om de keten ‘in afgeslankte vorm door te zetten’.

Voor de medewerkers ziet de toekomst er somber uit. Het bedrijf heeft 1164 medewerkers, waarvan het merendeel in deeltijd werkt. In totaal zijn zij goed voor 318 voltijdsbanen. Het faillissement is aangevraagd voor de 141 winkels in Nederland. De elf winkels die in handen zijn van franchisers vallen buiten het faillissement. Drie daarvan zijn gevestigd op Aruba en één op Curaçao. Alle winkels blijven voorlopig open. Via de webshop kan al niet meer besteld worden. 

Ambities 

OP=OP werd eind jaren negentig opgericht in Drenthe. Vier jaar geleden vierde het de opening van de honderdste vestiging. Het lijkt erop dat hoge ambities Op=op Voordeelshop de kop hebben gekost. Het bedrijf groeide de laatste jaren hard, wat ten koste ging van de financiële stabiliteit. Recent opende de winkelketen nog een aantal vestigingen. In een toelichting zegt het bedrijf dat ‘uitdagende marktomstandigheden’ het bedrijf parten speelde. Op=op Voordeelshop was echter al jaren verlieslatend. In 2017 bedroeg het verlies bijna 7 miljoen euro, een jaar daarvoor was dat nog rond de 3 miljoen. 

Op=op Voordeelshop is niet de eerste keten die spreekt van ‘lastige marktomstandigheden’. Onlangs gingen speelgoedketen Intertoys en kledingketen CoolCat ook al kopje onder. Intertoys heeft een tweede kans gekregen dankzij de Portugese investeerder Green Swan. Fysieke winkels zien hun verkopen hard teruglopen, nu consumenten steeds vaker hun spullen online kopen. 

De recente faillissementen roepen wel de vraag op of een faillissement niet gebruikt wordt om goedkoop te reorganiseren.,,Bij een faillissement kun je goedkoop van je personeel af. Je hoeft dan geen ontslagvergoeding te betalen’’, zei Martijn den Heijer, bestuurder bij vakbond CNV Vakmensen onlangs. ,,Zo wordt het doorstarters wel heel gemakkelijk en goedkoop gemaakt.’’

Hoogleraar insolventierecht Reinout Vriesendorp zei geen structureel misbruik van de faillissementswetgeving te zien. ,,Rechtbanken en curatoren zijn erg alert op misbruik van het faillissement.’’ Advocaat Jonathan Faas, gespecialiseerd in faillissementen beaamde dat. ,,De rechters en curatoren zitten er tegenwoordig bovenop. Er is veel meer aandacht voor.’’