Volledig scherm
PREMIUM
De pompprijzen leken omhoog te gaan, maar daalden afgelopen maand met een dubbeltje © ANP

Donald Trump draait de Saoedi's een loer, benzine goedkoper

Automobilisten moesten zich dit najaar opmaken voor recordprijzen aan de pomp, zeiden experts nog geen anderhalve maand geleden. Maar totaal onverwacht keldert de olieprijs juist. ,,Trump heeft de Saoedi's een loer gedraaid.’’

Quote

Dit bewijst hoe onvoorspel­baar de oliemark­ten zijn

Paul van Selms, brandstofexpert UnitedConsumers

Rara, hoe kan dat? Alle seinen stonden eind september op rood. De pompprijzen waren al een jaar stijgende en lagen slechts enkele centen onder het record uit 2012. De adviesprijs voor benzine bedroeg ruim 1,78 euro, de dieselprijs ruim 1,50 euro. Een vat Brentolie deed ruim 85 dollar, dubbel zoveel als een jaar eerder.

En de benzineprijzen leken richting 1,90 en misschien wel 2 euro te gaan, want president Trump had het atoomakkoord met Iran opgezegd en nieuwe sancties tegen Teheran aangekondigd. Ruim twee miljoen vaten olie per dag zijn daardoor sinds deze maand weggevallen.

De winter komt er bovendien aan, een periode waar de vraag naar energie stijgt, en olieland Venezuela ligt op zijn gat. 

Productie opgevoerd

Spoel ruim anderhalve maand vooruit en het tegendeel gebeurde: de prijs van een vat Brent olie is ruim 20 dollar gekelderd, een kwart van het totaal. Dat is de sterkste daling sinds 2015. Gevolg is blije gezichten aan de pomp:  de adviesprijs voor euro 95 daalde naar 1,676 euro, diesel doet 1,465. 

Hoe dat mogelijk is? Een belangrijke reden is dat de VS, Rusland en Saoedi-Arabië hun olieproductie hebben opgevoerd om de weggevallen Iraanse olie te compenseren. Vervolgens zwakte de regering Trump de sancties tegen Iran af door acht landen toestemming te geven tóch Iraanse olie te blijven kopen. De ingegane sancties ten spijt.

,,Je kunt gerust zeggen dat Trump de Saoedi's een loer heeft gedraaid”, zegt onafhankelijk energie-expert Jilles van den Beukel. ,,Eerst kondigt hij sancties aan en spoorde hij Saoedi-Arabië aan de productie sterk op te voeren. Vervolgens geeft hij waivers aan diverse landen af. Zo licht hij de Saoedi's beentje.”