Irene van den Berg.
Volledig scherm
PREMIUM
Irene van den Berg. © Joost Hoving

Door zelfscankassa’s zijn mijn boodschappen niet goedkoper geworden

ColumnIrene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren.

19 reacties

 • Martin van den Heuvel

  1 jaar geleden
  Irene schrijft: "De burger betaalt net zo veel belasting, maar krijgt er minder voor terug." Dat is gelogen. In de afgelopen 40 jaar zijn de belastingen voor hoge inkomens en grote ondernemingen GEHALVEERD. Maar, huren, btw en accijnzen gingen fors omhoog. En het minimum loon daalde met 30 %. De oorzaak: het stemgedrag van de bevolking, die voor 80 % op een liberale partij stemt. Dus? Eigen schuld, dikke bult.
 • Christa Tache

  1 jaar geleden
  Tja het zet je te denken he, straks moeten we als klant ook nog de vakken gaan vullen.
 • H.L. Kroeze

  1 jaar geleden
  Ah heeft het voorbeeld van de banken gevolgd. Die hebben grotendeels hun kantoren gesloten, de kasfuncties afgeschaft en personeel ontslagen. Via internetbankieren doen de klanten van de bank nu onbetaald het werk van het voormalige bankpersoneel. Thuisbankieren noemen ze dat; terwijl jij in weer en wind je contante geld uit de geldautomaat haalt zit de bankier thuis bij de warme kachel.
 • van Eerden

  1 jaar geleden
  Prima artikel en ben het er helemaal mee eens. Bedenk wel dat die 40% aan belasting inkomsten alleen de direkte belastingen betreffen. Door BTW, accijnzen, vermogensrendementheffing, BPM, gemeentelijke heffingen en andere straatroverij zoals parkeertarieven er nog een flinke schep bij wordt gestolen..
 • Hendrik Vosbergen

  1 jaar geleden
  Goed artikel, minder kosten maar geen lagere prijzen en wel concurrentie laat zien dat de concurrentie die bestaat niet werkt. En ondanks dat de cassieres minder doen en minder productief zijn, wil de overheid via Europa het minimumloon verhogen en nog meer problemen veroorzaken. Vergeet betaalde bijlessen, goedkopere boodschappen en de schoonmaakster moet weer zwart aan het werk.