Volledig scherm
In Vlissingen bezorgt Plus boodschappen aan huis © Lex De Meester

Dorp zonder buurtsuper: wie komt die broccoli brengen?

Online boodschappendiensten zijn een uitkomst voor bewoners van kleine kernen waar zelfs de buurtsuper het heeft opgegeven. Het aanbod groeit, maar juist in die gebieden wordt vaak nog niet bezorgd.

Landelijk wint het online boodschappen doen aan populariteit, vooral onder jonge tweeverdieners met een druk gezinsleven. De voordelen van het online boodschappen doen zijn volgens onderzoek van ING groot: nooit meer gesjouw, altijd en overal kunnen bestellen, tijdswinst, minder verleiding tot impulsaankopen. 

Er zijn ook nadelen, hoewel die voor velen niet opwegen tegen de voordelen. Je kunt niet in fruit knijpen om te zien of het rijp is, er zijn bezorgkosten (circa 5 euro), je moet thuis zijn voor ontvangst, er is soms onduidelijkheid over hoe vers de producten zijn en er is een minimaal aankoopbedrag. En misschien moeten we nog toevoegen: dat je geen mens meer ziet. Behalve de bezorger dan.

Dichtbevolkt gebied versus de kleine kern

Quote

Ik neem zelf de boodschap­pen vanuit de winkel mee voor mijn klanten

Spar-ondernemer uit het dorp Rilland, Zeeland

Grote supermarkten als AH, Jumbo en de online websuper Picnic proberen in deze markt een zo groot mogelijk stuk van de koek te pakken. Daarbij richten ze zich echter vooral op dichtbevolkte gebieden. In steden als Goes, Vlissingen, Middelburg en Terneuzen is nog wel omzet te pakken. Maar voor het aantal bestellingen vanuit de kleine kernen halen grote aanbieders als AH (60 procent marktaandeel online), Jumbo (20 procent) of Picnic (10) hun neus op. Te veel moeite voor te weinig klanten.

Lokale ondernemers van Plus en Spar daarentegen pakken de boodschappentas vaak wel op voor de plattelandsbewoner. Een Spar-ondernemer in Rilland, een dorp in Zeeland: ,,Ik neem zelf de boodschappen vanuit de winkel mee naar mijn woonplaats Vlissingen en bezorg ze daar bij een aantal klanten."

Michiel Kanis van Boodschappenspot.nl signaleert een trend. ,,Doordat bij Spar en Plus de ondernemer zelf verantwoordelijk is voor het verwerken en bezorgen van de boodschappen is er meer flexibiliteit. Bezorgen wordt hier als service aan de klant gezien." Even checken of dit klopt in Zeeland. In Biervliet, Veere en Dreischor leveren zowel Plus als Spar. In Ellewoutsdijk komt alleen de Spar aan huis.

Wekelijks nieuwe bezorggebieden

Medio 2017 ging de portal Boodschappenspot.nl in de lucht. Michiel Kanis: ,,Wij hopen dat onze website het startpunt wordt voor online boodschappen doen. Bij ons kun je op postcode kijken of een grote supermarkt bij jou aan huis levert. De veranderingen gaan heel snel. Jumbo bijvoorbeeld rolt wekelijks nieuwe bezorggebieden uit.'' Grote supermarkten zijn de basis, maar de ambities gaan verder. ,,We zijn nu op zoek naar lokale aanbieders die bezig zijn met online boodschappen. Zodat je bij ons terecht kunt als je je afvraagt: 'Ik heb zin in een lekker biefstukje of gebakje van een speciaalzaak. Wie kan dat bij mij komen bezorgen?"