Volledig scherm
© anp

'Douwe Egberts koopt mogelijk slavenkoffie'

Jacob Douwe Egberts - het moederbedrijf van Douwe Egberts - heeft toegegeven dat het mogelijk is dat er koffie wordt gekocht van Braziliaanse plantages waar slaafarbeiders werken. Dat meldt The Guardian woensdag.

Ook koffiegigant Nestlé heeft dat toegegeven. De bedrijven - die samen voor 39% van de wereldwijde koffievoorraad zorgen - kennen niet alle plantages waar 'hun' koffie gegroeid wordt, zo meldt DanWatch. Alle zaken worden namelijk via een 'middleman' of een exporteur gedaan. Hierdoor is het voor de bedrijven bijna onmogelijk om elke plantage te inspecteren. 

Het Deense onderzoeksbureau DanWatch deed zeven maanden onderzoek naar de koffiehandel en publiceerde deel één van de resultaten afgelopen week.

Ongerust
Hoewel het volgens de bedrijven niet de bedoeling is dat er 'slavenkoffie' in hun producten terechtkomt, kan het dus wel gebeuren dat het zwarte goud van zo'n slavenplantage komt. De bedrijven zijn ,,diep ongerust'' over de bevindingen in het onderzoek. Beide merken, die onder andere Nespresso, Nescafé en Senseo uitbrengen, hebben toegekend de zaak te onderzoeken.

Opvallend is wel dat andere koffiegiganten zoals Starbucks en Illy zeggen al hun boeren en plantages te kennen. Hierdoor kunnen zij plantages die op de zwarte lijst zijn geplaatst ontwijken. 

Vastgebonden
Volgens het onderzoeksbureau worden arbeiders vastgebonden en blootgesteld aan giftige pesticiden. Ook krijgen de werknemers geen beschermende kleding en leeft een deel op puinhopen, waar ze alleen water mogen drinken bij de dieren. Dat allemaal voor weinig tot geen loon.

De Braziliaanse overheid redt honderden arbeiders per jaar, maar het is onduidelijk wat het precieze aantal werknemers is die nog op de plantages werkt.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 26 Miljardairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

    26 Miljar­dairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbe­vol­king

    Oxfam Novib waarschuwt voor de groeiende kloof tussen arm en rijk en de kwalijke gevolgen van de economische ongelijkheid voor de armen. De hulporganisatie gebruikt daarbij de jongste cijfers over rijkdom en armoede, verzameld op basis van bevindingen van Credit Suisse en Forbes. De bevindingen moeten de deelnemers aan het World Economic Forum in Davos overtuigen van de noodzaak het ernstige probleem aan te pakken. De jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite komt vandaag bijeen.