Volledig scherm
© anp

'Douwe Egberts koopt mogelijk slavenkoffie'

Jacob Douwe Egberts - het moederbedrijf van Douwe Egberts - heeft toegegeven dat het mogelijk is dat er koffie wordt gekocht van Braziliaanse plantages waar slaafarbeiders werken. Dat meldt The Guardian woensdag.

Ook koffiegigant Nestlé heeft dat toegegeven. De bedrijven - die samen voor 39% van de wereldwijde koffievoorraad zorgen - kennen niet alle plantages waar 'hun' koffie gegroeid wordt, zo meldt DanWatch. Alle zaken worden namelijk via een 'middleman' of een exporteur gedaan. Hierdoor is het voor de bedrijven bijna onmogelijk om elke plantage te inspecteren. 

Het Deense onderzoeksbureau DanWatch deed zeven maanden onderzoek naar de koffiehandel en publiceerde deel één van de resultaten afgelopen week.

Ongerust
Hoewel het volgens de bedrijven niet de bedoeling is dat er 'slavenkoffie' in hun producten terechtkomt, kan het dus wel gebeuren dat het zwarte goud van zo'n slavenplantage komt. De bedrijven zijn ,,diep ongerust'' over de bevindingen in het onderzoek. Beide merken, die onder andere Nespresso, Nescafé en Senseo uitbrengen, hebben toegekend de zaak te onderzoeken.

Opvallend is wel dat andere koffiegiganten zoals Starbucks en Illy zeggen al hun boeren en plantages te kennen. Hierdoor kunnen zij plantages die op de zwarte lijst zijn geplaatst ontwijken. 

Vastgebonden
Volgens het onderzoeksbureau worden arbeiders vastgebonden en blootgesteld aan giftige pesticiden. Ook krijgen de werknemers geen beschermende kleding en leeft een deel op puinhopen, waar ze alleen water mogen drinken bij de dieren. Dat allemaal voor weinig tot geen loon.

De Braziliaanse overheid redt honderden arbeiders per jaar, maar het is onduidelijk wat het precieze aantal werknemers is die nog op de plantages werkt.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.