Volledig scherm
Aandelenhandelaren droegen speciale petjes voor de gelegenheid. © AFP

Dow Jones sluit hoger dan ooit: ook in Nederland profiteren we

Vijf vragen overDonald Trump claimt het als een enorme overwinning: de grootste beurs van de wereld, de Dow Jones Industrial Average, sloot deze week in de Verenigde Staten hoger dan ooit tevoren. Het is een teken van ongekende economische groei aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Maar daarnaast ook goed voor Nederland, vertelt hoofdeconoom Han de Jong van ABN AMRO. Vijf vragen over de superscore van de Dow Jones.

Betekent dit dat de economie beter gaat dan ooit tevoren?

,,De beurs in de Verenigde Staten gaat fantastisch. Sinds het einde van de economische crisis groeit de economie al acht, negen jaar non-stop. Je kunt dus inderdaad stellen dat de economie groter is dan ooit. Dat is vooral te danken aan het overweldigende succes van techbedrijven als Google, Amazon en Facebook."

Volledig scherm
President Donald Trump op een scherm op de aandelenbeurs van New York. Linksboven tikt de Dow Jones voor het eerst in de historie 22.000 aan. © AFP

Zit hier geen plafond aan? Een bubbel die straks knapt?

,,Normaal gesproken zie je inderdaad een cyclus van een aantal vette jaren en daarna weer magere jaren en soms zelfs een economische crisis. Natuurlijk gaat de huidige groei niet onbeperkt door, maar dat de economie al negen jaar groeit is heel bijzonder. Daarnaast zie ik ook nog geen recessie aan de horizon of grote excessen die - meestal - een crisis aankondigen."

Wat hebben wij hier eigenlijk aan in Nederland?

,,Wij doen het niet zo fantastisch als de Verenigde Staten. Maar ook in Nederland staat onze beurs, de AEX, bijna 8 procent hoger dan aan het begin van het jaar. Onze economie groeit, de werkloosheid neemt snel af en dat gaan mensen zeker merken in hun dagelijks leven."

President Donald Trump claimt dit als zijn grote overwinning. Is dat terecht?

,,Dat is natuurlijk klinkklare onzin, die man heeft hier niets aan bijgedragen. Het duurt altijd enige tijd voordat beleid van een president invloed heeft op de economie en deze groei is voorlopig nog te danken aan zijn voorganger.

Wel kan gezegd worden dat zijn verkiezing goed was voor het vertrouwen. Mensen hoopten dat een zakenman als Trump de economie zou stimuleren. Bij ABN AMRO hadden we door zijn aangekondigde plannen als investeringen in infrastructuur en belastinghervorming ook gerekend op een impuls. Maar in de praktijk belandt Trump van het ene politieke schandaal in het andere en komt er van zijn economische agenda niks terecht."

Wie kan in Nederland de economie naar een hoger niveau tillen?

,,Niemand. Nederlandse politici kunnen de economie in feite alleen maar schade berokkenen. Er zijn maar twee mensen die daar invloed op hebben: Mario Draghi van de Europese Centrale Bank kan veel zenuwen en onzekerheid op de beurs wegnemen over investeringsplannen en rentebepalingen vanuit Europa.

Quote

Nederland­se politici kunnen de economie in feite alleen maar schade berokkenen

Hans de Jong

Belangrijker nog zijn de Duitsers en Merkel. Afhankelijk van de uitslagen van de Duitse verkiezingen in september besluit de regering misschien veel meer geld te pompen in de economie. Dat zou voor onze economie, die heel erg verweven is met de Duitse, een enorme zegen zijn."

  1. Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’
    PREMIUM

    Gedupeerde kinderop­vang­toe­slag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’

    Tweehonderd ouders die door de fiscus als fraudeur werden afgeschilderd in de rel om de kinderopvangtoeslag gaan vandaag in gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën). Steve Kuipers uit Almelo is één van hen. Hij kan nog steeds niet bevatten dat het zo misging met de kinderopvangtoeslag. ,,Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat we nu bij de minister-president zouden zitten vanwege kinderopvangtoeslag, dan had ik je voor gek verklaard. Het blijft bizar dit!’’