Dow Jones sluit hoger dan ooit: ook in Nederland profiteren we
Vijf vragen overDonald Trump claimt het als een enorme overwinning: de grootste beurs van de wereld, de Dow Jones Industrial Average, sloot deze week in de Verenigde Staten hoger dan ooit tevoren. Het is een teken van ongekende economische groei aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Maar daarnaast ook goed voor Nederland, vertelt hoofdeconoom Han de Jong van ABN AMRO. Vijf vragen over de superscore van de Dow Jones.
Delen per e-mail
Betekent dit dat de economie beter gaat dan ooit tevoren?
,,De beurs in de Verenigde Staten gaat fantastisch. Sinds het einde van de economische crisis groeit de economie al acht, negen jaar non-stop. Je kunt dus inderdaad stellen dat de economie groter is dan ooit. Dat is vooral te danken aan het overweldigende succes van techbedrijven als Google, Amazon en Facebook."
Zit hier geen plafond aan? Een bubbel die straks knapt?
,,Normaal gesproken zie je inderdaad een cyclus van een aantal vette jaren en daarna weer magere jaren en soms zelfs een economische crisis. Natuurlijk gaat de huidige groei niet onbeperkt door, maar dat de economie al negen jaar groeit is heel bijzonder. Daarnaast zie ik ook nog geen recessie aan de horizon of grote excessen die - meestal - een crisis aankondigen."
Wat hebben wij hier eigenlijk aan in Nederland?
,,Wij doen het niet zo fantastisch als de Verenigde Staten. Maar ook in Nederland staat onze beurs, de AEX, bijna 8 procent hoger dan aan het begin van het jaar. Onze economie groeit, de werkloosheid neemt snel af en dat gaan mensen zeker merken in hun dagelijks leven."
President Donald Trump claimt dit als zijn grote overwinning. Is dat terecht?
,,Dat is natuurlijk klinkklare onzin, die man heeft hier niets aan bijgedragen. Het duurt altijd enige tijd voordat beleid van een president invloed heeft op de economie en deze groei is voorlopig nog te danken aan zijn voorganger.
Wel kan gezegd worden dat zijn verkiezing goed was voor het vertrouwen. Mensen hoopten dat een zakenman als Trump de economie zou stimuleren. Bij ABN AMRO hadden we door zijn aangekondigde plannen als investeringen in infrastructuur en belastinghervorming ook gerekend op een impuls. Maar in de praktijk belandt Trump van het ene politieke schandaal in het andere en komt er van zijn economische agenda niks terecht."
Wie kan in Nederland de economie naar een hoger niveau tillen?
,,Niemand. Nederlandse politici kunnen de economie in feite alleen maar schade berokkenen. Er zijn maar twee mensen die daar invloed op hebben: Mario Draghi van de Europese Centrale Bank kan veel zenuwen en onzekerheid op de beurs wegnemen over investeringsplannen en rentebepalingen vanuit Europa.
Nederlandse politici kunnen de economie in feite alleen maar schade berokkenen
Belangrijker nog zijn de Duitsers en Merkel. Afhankelijk van de uitslagen van de Duitse verkiezingen in september besluit de regering misschien veel meer geld te pompen in de economie. Dat zou voor onze economie, die heel erg verweven is met de Duitse, een enorme zegen zijn."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken. -
Nieuw in de Rotterdamse haven vanwege de brexit: een keurpunt voor paarden en kuikens
Na lang soebatten heeft de Rotterdamse haven nu een keurpunt voor levende dieren. Het keurpunt is belangrijk vanwege de brexit. Paarden die voor races en de fok van en naar het Verenigd Koninkrijk reizen, moeten sinds het vertrek van de Britten uit de Europese Unie een keuring ondergaan. -
PREMIUM
Hoogleraar: ‘Huidige maatregelen zijn economisch extreem schadelijk’
De verlenging van de lockdown die premier Rutte deze week aankondigde, brengt de economie nog grotere schade toe, terwijl de effecten verwaarloosbaar zijn. Volgens hoogleraar economie Bas Jacobs is het tijd voor een nieuwe aanpak. ,,Het instrument van de lockdown is bot geworden.” -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.
-
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven. -
PREMIUM
column De vrouw des huizes betaalt de rekening voor de scholensluiting
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren. -
Verplichte sneltest voor alle reizigers op veerboten uit Engeland, dus ook vrachtwagenchauffeurs
Reizigers op veerboten uit Engeland, ook vrachtwagenchauffeurs, moeten in het bezit zijn van een direct voor vertrek afgenomen negatieve sneltest. Het ministerie van buitenlandse zaken laat weten dat dit vanmiddag is besloten.