Volledig scherm
FNV-leden tijdens een actie op het Plein voor een flexibele AOW voor mensen met zware beroepen. © ANP

Driekwart van werknemers wil eerder stoppen met werken

Ruim 70 procent van de werkenden wil eerder stoppen dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Om dat mogelijk te maken, is een deel van hen nu al druk met sparen en het aflossen op de hypotheek. Dit wijst de vandaag uitgebrachte Pensioenmonitor van Wijzer in geldzaken uit.

De consumentenorganisatie brengt jaarlijks een onderzoek naar pensioenen naar buiten. Hoewel het onderwerp voor de meeste mensen een ver-van-mijn-bed-show is, lijkt er toch elk jaar ietsjes meer aandacht te komen voor pensioen.

Wijzer in geldzaken ziet het bijvoorbeeld aan de vele malen dat een speciale tool is ingevuld waarmee mensen hun persoonlijke AOW-leeftijd kunnen berekenen. Die blijkt al meer dan 2 miljoen keer te zijn ingevuld. ,,We zien dat steeds meer mensen op de website actief op zoek zijn naar informatie over hun pensioen”, zo meldt de organisatie. 

Tegelijkertijd blijken veel werkenden verrast te zijn als ze ontdekken dat hun AOW-leeftijd hoger is dan ze hadden gedacht. In een reactie zegt een meerderheid van de duizend ondervraagden dat zij graag eerder willen stoppen met werken dan hun pensioengerechtigde leeftijd. 

Springen

Een ruime meerderheid hoopt in de jaren voor de pensioengerechtigde leeftijd al wat minder uren te kunnen gaan werken. De ene helft treft daar nu al maatregelen voor, de andere helft laat het (vooralsnog) op zijn beloop. Overigens laat het onderzoek zien dat lang niet iedereen zit te springen om eerder te stoppen met werken: één op de vijf mensen zegt langer te willen doorwerken.

Sommige werkenden blijken niet alleen financiële maatregelen te nemen met het oog op pensioen, ze nemen ook mentale maatregelen. Zoals het investeren in een gezondere leefstijl, bijscholing en minder uren werken. Veranderen van werkgever, functie of vak wordt minder vaak genoemd als oplossing.