Volledig scherm
© Thinkstock

'Droogte kan veel boeren de kop kosten'

Als de droogte aanhoudt zoals nu wordt voorspeld, dreigt een financiële ramp voor de meeste land- en tuinbouwers omdat die niet tegen de schade door droogte tegen zijn verzekerd.

Dat voorspelt Jan Schreuder, directeur van verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel. Door de aanhoudende droogte gaan gewassen en oogsten verloren. Nederlandse land- en tuinbouwers kunnen zich daar sinds 2010 tegen verzekeren. Maar slechts 10 procent maakt daar gebruik van.

Boeren kunnen een beroep doen doen op de zogeheten Brede Weersverzekering als er een tekort aan neerslag is. Op veel plaatsen in ons land wordt deze week deze grens bereikt. Die verzekering is er gekomen op initiatief van de overheid, de LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie) en verzekeringsmaatschappijen om te voorkomen dat boeren door de steeds vaker voorkomende extremere weersomstandigheden met enorme schadeposten komen te zitten.

,,Elke weersverzekering hanteert een eigen drempel vanaf welk neerslagtekort je kunt claimen", vertelt Schreuder. ,,Bij ons is dat 250 millimeter. Er zijn ook maatschappijen die rekenen vanaf 310 millimeter. Op de kaartjes van het KNMI zie je dagelijks de gebieden toenemen waar die grens gehaald wordt." 

Hij vergelijkt deze zomer met die van 1976, het droogste jaar in de Nederlandse geschiedenis (sinds de eerste meting in 1735) met een neerslagtekort van 360 millimeter. ,,Elke dag schuift de regen op. Het wordt alleen maar heter. Alle gewassen lijden onder dit weer, maar met name mais, aardappelen, peen en uien zijn zeer gevoelig voor droogte. Graan en graszaad zijn al geoogst, maar andere gewassen moeten juist nu de groei doormaken."

Te duur 

Schreuder schat in dat er veel claims zullen binnenkomen. Toch heeft slechts 10 procent van alle agrarische ondernemers een Brede Weersverzekering. ,,Veel land- en tuinbouwbedrijven vinden die verzekering te duur. Vaak kijken ze alleen naar de prijs, maar ze moeten zich goed laten voorlichten", benadrukt Schreuder. ,,Er zijn grote verschillen in voorwaarden en premie tussen de aanbieders."

Daar komt bij dat er geen vangnet meer is. Vroeger kon er bij schade door extreem weer aanspraak gemaakt worden op een rampenfonds voor de akker- en tuinbouw. Met de komst van de Brede Weersverzekering is dat fonds in Nederland opgedoekt. Schreuder: ,,Wie in Nederland door de droogteschade in financiële problemen komt en niet is verzekerd, moet het zelf oplossen. Ik vrees dat dat er dit jaar veel zullen zijn."

Ook in 1976 was er extreme droogte. Bekijk het in de video hieronder:

  1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

    Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

    Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?