Duitse Aldi haalt alle eieren uit schappen
Ramp voor de eiersectorAldi haalt in heel Duitsland alle eieren uit de winkels. Een dag eerder meldde de discountsupermarkt nog alleen verdachte eieren uit de schappen te halen wegens de affaire rondom de besmetting van eieren met het luizenbestrijdingsmiddel fipronil in Nederland. Ook Albert Heijn heeft vandaag uit voorzorg nog meer eieren uit de schappen gehaald. Het fipronilschandaal is een ramp voor de eiersector.
Ook de Duitse keten spreekt van een voorzorgmaatregel. Aldi koopt alleen nog eieren in met een bewijs van een laboratorium dat ze geen sporen van het luizenbestrijdingsmiddel fipronil bevatten. Daardoor komt de beschikbaarheid van eieren mogelijk onder druk te staan, maar Aldi zegt voor duidelijkheid en transparantie te willen zorgen.
Albert Heijn heeft nu in totaal 25 van de 38 verschillende eiersoorten die in de schappen liggen verwijderd. Gisteren haalde de supermarkt al veertien soorten eieren terug bij al zijn supermarkten. Het betreft onder meer AH Vrije uitloop eieren, AH bio eieren, blije kipeieren, Kakelgoud 4-granen, AH verse scharreleieren en basic witte scharrel ei.
Volgens de woordvoerder zijn de betreffende eieren mogelijk nog niet uit alle schappen verdwenen omdat de terugroepactie een enorme operatie is. ,,Maar er zit wel een kassablokkade op de betreffende producten waardoor de klanten er niet de winkel mee uit kunnen'', aldus de woordvoerder.
Eerder zette de Duitse supermarktketen REWE al een soortgelijke stap. Dat bedrijf kondigde woensdagavond aan alle Nederlandse eieren uit de handel te nemen bij de eigen supermarkten en die van discountdochter Penny.
Volgens het bedrijf met 10.000 winkels is 'de overvloed aan losse berichten' over de Nederlandse eieren nu zo groot, dat het voor klanten amper nog te overzien is. ,,Dat is voor ons de reden om de verkoop te stoppen", zegt een woordvoerder van Rewe.
Schade niet te overzien
Bij een Duitse boycot van Nederlandse 'Gift-Eier' is de economische schade voor Nederlandse leveranciers niet te overzien. ,,Dit voelt als een klap op een klap'', verzucht Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. ,,De Duitsers schieten met een kanon op een mug. Dit treft ook de 80 procent van de Nederlandse pluimveehouders bij wie nooit bloedluis is bestreden met fipronil.''
In totaal zijn er in Duitsland al miljoenen eieren uit de schappen gehaald. De Duitse voedselwaakhond heeft consumenten in tien deelstaten gewaarschuwd voor eieren die mogelijk te veel fipronil bevatten. In die deelstaten, waar 80 procent van de Duitsers woont, krijgt iedereen de oproep eieren aan een inspectie te onderwerpen, op basis van de NVWA-codelijst.
De Nederlandse eiersector houdt dan ook zijn hart vast. De Haan: ,,70 procent van de 10 miljard eieren die onze kippen per jaar leggen, wordt geëxporteerd. Verreweg de meeste naar Duitsland.'' Nederland is voor Duitsland, dat zelf bij lange na niet genoeg eieren produceert, het belangrijkste importland.
De exportverliezen komen bovenop de directe schade die de eierboeren lijden sinds de illegale insecticide fipronil in hun eieren is ontdekt. Het gaat niet alleen om de miljoenen eieren waarvoor ze nu geen cent krijgen, en zelf tegen betaling moeten laten vernietigen.
Stallen
De nu nog 138 gesloten bedrijven moeten de fipronil ook nog uit hun stallen zien te krijgen. Zij hebben twee opties: ruimen of ruien. Ruien houdt in dat de kippen op een caloriearm dieet worden gezet. Die leggen dan geen eieren meer en breken vet af, waardoor fipronil vermoedelijk na een week of zes uit het kippenlijf is verdwenen. Een deel van de boeren kiest er echter uit economische afwegingen voor om zijn kippen te laten doden en afvoeren. Zo hoeven ze geen kosten te maken aan voer, zonder dat daar inkomsten van eieren tegenover staan. Alleen al deze week worden zo'n miljoen gezonde kippen geruimd, volgens De Haan.
Beide opties zijn niet onomstreden. Volgens vijf dierenorganisaties is ruimen tegen de wet. Dierenartsenorganisatie KNMvD waarschuwt dat je kippen niet zomaar wekenlang op dieet kunt zetten. ,,Dat zou weleens tot heel vervelende situaties kunnen leiden'', zegt bestuurder Dirk Willink. Boeren die hun kippen laten doden, kunnen pas op z'n vroegst over een half jaar weer eieren verkopen. Aan een schatting van het totale schadebedrag durft nog niemand zich te wagen. Maar zeker is dat het om vele miljoenen gaat.
,,De schade is nu al groter dan tijdens de vogelgriep'', zegt De Haan. Het verschil met de vogelgriep: toen konden de getroffen bedrijven een beroep doen op een noodfonds voor de sector. Nu draaien ze zelf voor de schade op. Het diergezondheidsfonds keert namelijk alleen uit als dieren moeten worden geruimd om verspreiding van een ziekte te voorkomen. De Rabobank pleit ervoor dat het fonds ook beschikbaar wordt gesteld voor 'grote voedselincidenten die buiten de invloedssfeer van boeren liggen'. Getroffen kippenboeren hebben ChickFriend aansprakelijk gesteld. Maar het bloedluisbestrijdingsbedrijfje is waarschijnlijk een kale kip waar niet veel van valt te plukken.
Supermarkten
Ook de supermarkten hebben miljoenen euro's schade opgelopen als gevolg van de met gif besmette eieren. Over wie daarvoor opdraait, is de supermarktbranche nog in gesprek met leveranciers.
Justitie onderzoekt of er meer bedrijven zijn zoals ChickFriend die fipronil in veestallen hebben gebruikt. In een loods van Poultry Vision in het Belgische Weelde, de leverancier van het bloedluisbestrijdingsmiddel aan ChickFriend, is deze week 6.000 liter fipronil gevonden. Had het bedrijf meer klanten? En wat hebben die met het middel gedaan? Duikt fipronil op in eieren uit meer landen? Dat zou voor de Nederlandse eierboeren wrang genoeg een kleine troost kunnen zijn.
Briefjes
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft gisteravond een zwarte lijst met eieren waar fipronil inzit fors uitgebreid. Daarop staan nu de eicodes van in totaal 138 bedrijven waar fipronil in de eieren is aangetroffen.
Een kleine steekproef leert dat bij veel andere supermarktketens de schappen met eieren nagenoeg leeg zijn. In de lege schappen verwijzen de supers met briefjes naar de website van de NVWA voor meer informatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Krapte arbeidsmarkt is grootste barrière voor ondernemend Nederland
De huidige krapte op de arbeidsmarkt is voor Nederlandse ondernemers de grootste rem op de bedrijfsvoering. Ook worden ze geplaagd door tekorten aan materialen en productiemiddelen en door ruimtegebrek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek peilde samen met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW de stemming van het niet-financiële bedrijfsleven. Een derde van de ondernemers zegt met personeelstekorten te kampen. Uit de meting kwam niettemin naar voren dat het ondernemersvertrouwen toeneemt. -
PREMIUM
Restaurants zuchten onder de torenhoge voedselprijzen
Amper bekomen van de zware coronalockdowns moeten restaurants in de Beierse hoofdstad München nu opboksen tegen hoge voedselprijzen. Sommige Gaststätte berekenen de extra kosten al door aan de klanten. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
61
Onbelaste reiskostenvergoeding eindelijk omhoog: 21 cent per kilometer in 2023
Voor het eerst sinds 2006 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog. Vanaf 1 januari mogen werkgevers aan hun personeel niet 19 cent, maar 21 cent per kilometer belastingvrij uitbetalen. In 2024 stijgt dit bedrag naar 23 cent.
-
Huren in sociale sector gemiddeld met 2 procent omhoog
Woningcorporaties verhogen de huren van woningen in de sociale sector vanaf 1 juli gemiddeld met 2 procent. Bij ruim de helft van de woningen (63 procent) blijft die stijging onder de toegestane grens van 2,3 procent, meldt de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Blokker experimenteert met brood en chips dankzij samenwerking met Chinese robotsupermarkt
Bij Blokker kunnen klanten vanaf morgen ook brood, chips en andere voedingsmiddelen afhalen. Dat is mogelijk door een samenwerking met de Chinese robotwinkel Ochama, een kruising tussen een afhaalsupermarkt en een warenhuis.