Volledig scherm
Directeur Herna Verhagen van PostNL tijdens een presentatie over de voorgenomen samenvoeging van de postnetwerken van PostNL en Sandd. © ANP

Duizenden Sandd-medewerkers willen niet mee naar PostNL

Duizenden Sandd-medewerkers willen niet meeverhuizen naar PostNL. Zij kunnen zich niet vinden in de nieuwe werkroosters of de werkwijze, meldt het postbedrijf. Sandd gaat op 1 februari op in PostNL. 

,,We hebben alle 11.000 postbezorgers van Sandd een baan aangeboden bij PostNL maar niet voor iedereen past het werk", reageert een woordvoerster van het postbedrijf naar aanleiding van berichten van NOS dat het gros van de Sandd-medewerkers zijn baan verliest. 

Volgens het postbedrijf willen sommige Sandd-medewerkers per se in de eigen wijk blijven bezorgen of niet op zaterdag werken. PostNL spreekt van een ‘ingewikkelde puzzel om te leggen’ en zegt dat het onmogelijk is om ‘alle wensen van medewerkers te honoreren’. De woordvoerster voegt eraan toe: ,,PostNL en Sandd gaan samen verder, omdat de postmarkt elk jaar met 10 procent krimpt. Dan kun je niet twee postbezorgers met een almaar leger wordende postzak in één wijk laten rondlopen.”

Het postbedrijf heeft tot dusver duizenden medewerkers van Sandd aangenomen. Om hoeveel bezorgers en ondersteunende medewerkers het precies gaat, wil PostNL niet zeggen. Op 1 februari, als de twee postbedrijven samen zijn gegaan, geeft het daar meer informatie over. 

Aanhikken 

Volgens NOS verliezen behalve veel postbezorgers ook een groot aantal medewerkers van het Sandd-hoofdkantoor, postsorteerders en chauffeurs - in totaal werken daar 1800 mensen - hun baan. Voor het ondersteunend personeel geldt geen baangarantie, maar zij krijgen wel voorrang als ze solliciteren op een baan bij PostNL. Veel mensen zouden echter opzien tegen de woon-werkafstand.

Daarnaast dreigt nog een derde groep buiten de boot vallen. Volgens vakbond FNV gaat het om zo’n 3000 bezorgers en 450 mensen ondersteunend personeel die voor franchisenemers van Sandd werken.  Vereniging Franchisenemers van Sandd (VFS) trok onlangs al aan de bel over de penibele situatie voor franchisenemers. ,,We beschuldigen Sandd tevens van contractbreuk, waardoor onze mensen zonder enige vorm van transitievergoeding en begeleiding op straat komen te staan per 1 februari of 1 maart 2020", aldus VFS. 

Onzorgvuldig 

De vereniging vindt dat staatssecretaris Mona Keijzer een onzorgvuldige belangenafweging heeft gemaakt bij de goedkeuring van de postfusie en heeft haar twijfels bij de rechtsgeldigheid ervan. Aanvankelijk stak de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een stokje voor de overname omdat er zo een monopolie zou ontstaan. De staatssecretaris trok artikel 47 van de Mededingingswet uit de la en keurde daarmee de fusie alsnog goed.  

De bewindsvrouw koppelde daar wel een aantal voorwaarden aan: zo mag de samensmelting geen schokeffect veroorzaken op de postmarkt en moet de transitie geleidelijk gaan. Vandaar dat er onder andere een baangarantie bestaat voor de 11.000 Sandd-postbezorgers.