Volledig scherm
© AFP

E-readers staan vol met illegale boeken

Slechts 10 procent van de 128 miljoen boeken op Nederlandse e-readers is betaald. Schrijvers en uitgevers binden de strijd aan tegen piraterij en gaan actie voeren voor 'legaal lezen'. Dat meldt het AD.

Piraterij in boekenland wordt een steeds serieuzer probleem. Schrijfster Saskia Noort ontdekte tot haar ontzetting dat het boek Debet op één illegale site maar liefst 15.319 keer was gedownload.

In oktober 2012 gaf 6,3 procent van de Nederlanders al aan illegaal boeken van internet te halen. Volgens deskundigen is dat percentage sindsdien gegroeid. Er zijn nu veel meer e-readers in omloop. Al 1,1 miljoen en volgens onderzoek van GfK staan daar gemiddeld 117 boeken op, waarvan er slechts 11 zijn betaald. De rest is gratis verkregen of illegaal gedownload. Ook daarom maken betaalde e-books in Nederland slechts 4,5 procent uit van de totale boekenomzet.

Muziekwereld
De piraterij kost Nederlandse schrijvers veel geld. In de muziekwereld is uitgerekend dat tien illegale downloads van een cd betekent dat er twee cd's minder worden verkocht. In de boekenwereld zou dat percentage nog hoger liggen.

Niet voor niets begint de Social Bookcompany, een platform voor schrijvers, uitgevers en lezers, morgen met de actie 'Ik lees legaal'. Met als boodschap dat het geen schande is om voor een boek te betalen. Zelfs nu je ze met duizenden tegelijk gratis van internet kunt plukken.

Schrijfster Susan Smit omarmt het initiatief. 'Ik heb 2 jaar aan mijn laatste roman Gisèle gewerkt, niet om het gratis weg te geven. Het wordt tijd voor een Spotify voor boeken, een Bookify dus. Met het principe 'All you can read'.'

Actie is noodzaak, vindt Smit. 'Muzikanten hebben minder last van piraterij. Ze worden vaker beluisterd en verdienen geld met concerten. Ik krijg de Kuip niet vol.'

De Nederlandse boekenuitgevers geven ook subsidie aan de Stichting Brein, die strijdt tegen piraterij op internet. Tim Kuik, directeur van die stichting, stelt dat dit niet genoeg is. De muziekwereld wachtte lang met een eigen alternatief en zag de omzet in enkele jaren met 60 procent teruglopen. 'Wij worden gewaarschuwd niet dezelfde fout te maken,' zegt Roos Geerse van de Social Bookcompany.