Volledig scherm
© Archieffoto ANP

E-sigaret maakt rokers nog verslaafder

Mensen die zijn overgestapt op elektronische sigaretten om te stoppen met roken, worden uiteindelijk nóg afhankelijker van nicotine. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ­e-sigaretten stoppen met roken helemaal niet eenvoudiger maken.

Toch blijven ze minder schadelijk dan tabak, zegt de Stichting tegen Kanker vandaag in Het Nieuwsblad. Voor het eerst is nagegaan wat de effecten zijn van elektronische sigaretten bij rokers die willen stoppen.

De conclusie is dat de elektronische sigaret (e-sigaret) de overgang naar stoppen niet vergemakkelijkt. Integendeel. Suzanne Gabriëls van de Stichting tegen Kanker kijkt er niet van op. 'Er zijn nog altijd geen studies die bewijzen dat e-sigaretten een effectief hulpmiddel zijn om te stoppen met roken.'

Minder giftig
'Ze zijn in elk geval minder schadelijk dan echte sigaretten omdat er geen verbranding plaatsvindt. Het aantal giftige stoffen dat de roker bij een e-sigaret binnenkrijgt, is sowieso kleiner. Maar dat betekent niet dat de rook van een dampsigaret onschadelijk is. Maar we zullen dat zelf nooit actief gaan promoten. Het kan helpen in de afbouw van het aantal sigaretten. Maar dan mogen rokers de twee soorten niet combineren, omdat ze dan hun gedrag in stand blijven houden en ze nooit zullen stoppen.'

Of elektronische sigaretten ook daadwerkelijk effect hebben, weet niemand. 'Het product bestaat nog niet zo lang. Je hebt geen zicht wat de effecten op langere termijn zijn', besluit Gabriëls.