Volledig scherm
Het hoofdkwartier van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt am Main. © AFP

ECB: rente tot zeker na zomer 2019 onveranderd

De Europese Centrale Bank (ECB) zal zeker tot na de zomer van 2019 de huidige lage rentetarieven handhaven. Dat liet de centrale bank vandaag weten na afloop van zijn beleidsvergadering.

De ECB hield de belangrijkste rentetarieven onveranderd, zoals algemeen was verwacht door economen. De herfinancieringsrente blijft 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op middelen die ze in Frankfurt stallen.

Verder meldde de ECB dat in december het opkoopprogramma voor obligaties wordt stopgezet. Vanaf oktober wordt het maandelijkse aankoopbedrag van obligaties verlaagd van 30 miljard euro naar 15 miljard euro. Dit komt overeen met een eerder uitgesproken voornemen van de centrale bank.

Economische groei en inflatie

ECB-president Mario Draghi geeft later vanmiddag een toelichting op het rentebesluit. Dan komt hij ook met nieuwe verwachtingen voor de economische groei en inflatie in de eurozone. Mogelijk verlaagt de ECB dan de groeiramingen vanwege de wereldwijde handelsspanningen en de zwakkere economische cijfers uit het eurogebied van de afgelopen tijd.