Volledig scherm
ECB-president Mario Draghi. © EPA

ECB wist wel van nationalisering SNS Reaal

UpdatePresident Klaas Knot van De Nederlandsche Bank bracht Mario Draghi, de hoogste man van de Europese Centrale Bank (ECB), in een informeel gesprek op de hoogte van de voorgenomen nationalisatie van SNS Reaal. Dat maakte de ECB donderdag bekend. Eerder op de dag zei Draghi juist dat de ECB niet van tevoren op de hoogte was.

Draghi deed zijn uitspraak op zijn maandelijkse persconferentie. Daarbij wilde hij verder weinig zeggen over de nationalisering. Hij wees erop dat die was bedoeld om de 'stabiliteit van het financiële systeem' te garanderen en benadrukte verder dat het van groot belang is dat de Nederlandse regering zijn economische hervormingsagenda doorzet.

De Italiaanse centralebankpresident kon zich verder vinden in het feit dat ook investeerders meebetalen aan de redding van de financiële instelling. 'Er moet altijd een evenwicht worden gezocht tussen de belangen van belastingbetalers en de financiële stabiliteit', zei hij in dat verband.

Volledig scherm
© anp
  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.