Volledig scherm
Silvester Slavenburg. © Foto Michel de Groot

Economische crisis drijft aannemer de dood in

UpdateSlavenburg bouwt, luidt de leus van het ruim een eeuw oude bouwbedrijf. Maar Silvester Slavenburg (56) bouwt niet meer. Met een faillissement voor het familiebedrijf in zicht, ontnam hij zichzelf het leven.

'Hij kon de druk niet aan,' verzucht zijn zus Jacqueline. 'Zijn overgrootvader had de crisis van de jaren '30 overleefd, en zijn vader die van de jaren '80. Dat het bedrijf deze crisis niet meer te boven zou komen, was voor Silvester gewoon te veel. Terwijl hij er alles aan heeft gedaan.'

Het levenloze lichaam van de bouwdirecteur is woensdagavond aangetroffen in zijn Amsterdamse grachtenpand, een dag nadat zijn bedrijf Slavenburg uitstel van betaling had aangevraagd. Zelfdoding, zo laat zijn familie weten. De flamboyante ondernemer kon het niet aanzien dat het 107 jaar oude familiebedrijf onder zijn leiding ten onder zou gaan.

Urenlang sprak Jacqueline vrijdag met haar broer over de telefoon. Hij zat in de put. Dat z'n personeel op straat kwam te staan, dat hij onderaannemers meesleurde, het knaagde aan hem. Nog zwaarder drukte de verantwoordelijkheid van het familiebedrijf. Zij monterde hem op. 'Hij zei nog: 'Ik word de eerste ondernemer die uit een surseance van betaling komt! Over 3 jaar schrijven ze een boek over mij'.

Maandag belde ze nog eens. Silvester beloofde terug te bellen. Maar dat gebeurde niet. Ook was hij niet op kantoor. Jacqueline begon zich zorgen te maken. 'Hij bleef wel vaker een dag weg, om bij te slapen als hij moe was. De laatste tijd was slopend. Maar dan stormde hij de volgende dag weer fris binnen.' Ze belde de werkster, die hem thuis vond. Hij had geen vrouw en kinderen, die pasten niet in het leven van lange dagen, impulsieve acties en veel onderweg.

Vandaag in het AD: Werkster trof Silvester dood in zijn woning aan