Volledig scherm
De klassieke Super Nintendo. © anp

'Een mini-Super Nintendo? Juich niet te vroeg'

Na het succes van de miniatuur retrospelcomputer NES Classic Mini zou Nintendo zich alweer storten op een mogelijke opvolger. De videospellenontwikkelaar heeft volgens verschillende media plannen om de succesformule ook te gaan toepassen op de Super Nintendo.

Quote

Ik denk dat ze er pas mee komen als de hype van de NES Classic Mini al over zijn hoogtepunt heen is

Wout Funnekotter, hoofdredacteur Tweakers

Nintendo heeft namelijk een patent ingediend voor een controller die vele uiterlijke overeenkomsten vertoont met die van de originele Super Nintendo die in Europa in 1993 op de markt kwam. Dat zou volgens onder meer Daily Mail en PC Magazine erop kunnen duiden dat het bedrijf werkt aan een kleinere versie van de klassieke spelcomputer.

Maar volgens Wout Funnekotter, hoofdredacteur van technologiewebsite Tweakers, moeten we niet al te vroeg juichen. Funnekotter: ,,Er is nog te weinig bewijs dat Nintendo al een SNES Classic Mini in ontwikkeling heeft. Dit patent vind ik niet genoeg om dat te kunnen zeggen."

Jurjen Tiersma, gamesjournalist gespecialiseerd in spellen van Nintendo, sluit zich hierbij aan. ,,Het ligt misschien wel in de logische lijn der verwachting dat er ook een kleine SNES komt, maar mij is nog niets bekend."

Inkoppertje
Het idee lijkt een inkoppertje. De NES Classic Mini kwam op 11 november van dit jaar uit, maar was voor die datum al nergens meer te verkrijgen vanwege het grote aantal reserveringen. Nintendo heeft grote moeite met het leveren van genoeg spelcomputers, waarvan in Japan in de eerste week ongeveer 261.000 exemplaren zijn verkocht.

De Super Nintendo (SNES) is daarnaast een van de meest succesvolle spelcomputers ooit. De SNES is het platform waarop enkele van de best ontvangen delen van spellenseries als Super Mario, The Legend of Zelda en Metroid uitkwamen, waardoor de spelcomputer met gemak alle concurrentie versloeg. Tussen 1990 en 2003 zijn ongeveer 49 miljoen exemplaren wereldwijd over de toonbank gegaan. Sinds Nintendo bekendmaakte dat de NES Classic Mini rond de kerstdagen op de markt zou komen, speculeren verschillende media al over een SNES Classic.

Forbes Magazine noemt daarom het aangevraagde patent 'de eerste hint naar het uitbrengen van een SNES Classic' en zegt dat de console mogelijk al in 2017 op de markt kan komen.

Volledig scherm
De NES Classic Mini. © afp

Nostalgie
Ook Funnekotter ziet mogelijkheden voor een SNES Classic op de lange termijn. ,,Gezien het enorme succes van de NES Classic Mini zou ik het niet raar vinden als Nintendo op een gegeven moment die richting opgaat. Het bedrijf kan zo mooi inspelen op de generatie die vol nostalgische gevoelens terugdenkt aan de SNES. Maar ik denk dat ze er pas mee komen als de hype van de NES Classic Mini al over zijn hoogtepunt is."

Welke spellen zouden we kunnen verwachten op een SNES Classic Mini?

Dit is een greep uit de lijst van meest verkochte Super Nintendo spellen. Veel van deze games zijn opnieuw uitgebracht op nieuwere consoles als de Nintendo Wii.

Super Mario WorldThe Legend of Zelda: A Link to the PastStreet Fighter II TurboF-ZeroChrono Trigger