Volledig scherm
PREMIUM
Een artist impression uit het plan dat baggeraars Van Oord en Royal Haskoning in 2008 maakten voor een Schiphol in zee © Royal HaskoningDHV

Een vliegveld op zee lijkt niet langer te hoog gegrepen

Een deel van Schiphol naar de Noordzee verplaatsen is een serieuze optie om verder te groeien, zegt Schiphol-baas Dick Benschop. Waterbouwkundigen zien het wel zitten en zien weinige technische bezwaren.

Al sinds de studie van Boskalis in 1972 steekt het idee de kop op: verplaats Schiphol naar de Noordzee, zodat de luchthaven geen overlast meer veroorzaakt en er ruimte voor grootschalige woningbouw komt. Nu de luchthaven voorlopig niet meer verder mag groeien, omarmt de nieuwe Schiphol-baas Dick Benschop de mogelijkheid weer.

,,Wij staan er voor open,” zei Benschop dit weekend tijdens een bijeenkomst met bewoners van de Haarlemmermeer. Daarbij denkt hij aan een IJvlakte voor de kust van IJmuiden.

Eerder dit jaar opperden ook D66, werkgeversvoorman Hans de Boer en bewonersorganisaties de mogelijkheid al. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zegde de Tweede Kamer vervolgens een quick scan toe die volgend jaar samen met een nieuwe Luchtvaarnota moet verschijnen.

Waterbouwkundigen en experts zijn blij dat de discussie voor het eerst sinds de studie van Van Oord en Royal Haskoning uit 2008 weer op de kaart staat. ,,Als Nederlanders maken we overal op de wereld nieuw land,” zegt hoogleraar waterbouw Bas Jonkman. ,,Neem de palmeilanden in Dubai en het vliegveld van Hong Kong. Het zou mooi zijn om zo'n groots project in eigen land te doen, een nieuwe Deltawerken.”