Volledig scherm
De eerste elektrische vrachtwagen van DAF en VDL werd vandaag aan supermarktketen Jumbo overhandigd © Jumbo

Eerste volledig elektrische truck de weg op

De Nederlandse truckbouwers DAF en VDL Groep hebben bij supermarktketen Jumbo hun eerste volledig elektrische vrachtwagen afgeleverd. 

De truck heeft een maximaal bereik van 100 kilometer en zal vanaf het distributiecentrum van Jumbo in Veghel dagelijks tientallen supermarkten gaan bevoorraden in Noord-Brabant. Met de komst van de zero-emissie vrachtwagen hoopt Jumbo dichterbij de realisatie van het eigen klimaatplan te komen.

Het gaat om de eerste in een serie van langlopende testen, uitgevoerd door VDL en DAF. De fabrikanten werken al een hele tijd aan deze vrachtwagen en gaan het voertuig op basis van de ervaringen van Jumbo verder ontwikkelen.

Elektrische trucks de norm

Er rijden in de wereld inmiddels diverse elektrische trucks rond. Wel gaat het nog om een relatief klein aantal. ,,De transportsector staat aan de vooravond van een grote transitie”, zegt DAF-president Harry Wolters. ,,Het ziet er naar uit dat voor distributie in stedelijke gebieden elektrische trucks de norm worden. Niet vandaag. Niet volgend jaar. Maar wel binnen afzienbare tijd.’’

VDL en DAF presenteerden de elektrische truck afgelopen mei: