Volledig scherm
© ANP

Eind van blauwe envelop is nabij

De Belastingdienst wil het aantal witte en blauwe enveloppen flink terugdringen. Elke brief krijgt daarom vanaf volgende week een tekstkader waarin belastingplichtigen wordt gevraagd hun account op officiële overheidssite MijnOverheid.nl te activeren. Doel is het aantal verstuurde enveloppen jaarlijks met 11 miljoen exemplaren te verminderen.

Volledig scherm
© ANP

Het gaat om alle poststukken die de inkomstenbelasting, toeslagen en motorrijtuigenbelasting betreffen.  

Complicatie is wél dat de wet nog vereist dat de fiscus per brief communiceert. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) wil daarom wet en fiscale regelgeving snel wijzigen, zodat naast een digitaal bericht geen schriftelijke brief meer nodig is. Dat zou komend jaar definitief geregeld moeten zijn.  

De fiscus hoopt verder dat meer Nederlanders van de aangifte-app voor iPad en Android tablets gebruik maken. De app  komt voor veel meer Nederlanders beschikbaar, belooft de Belastingdienst. 'Wij hebben de app geëvalueerd en zijn er erg enthousiast over,' vertelt woordvoerder Adriaan Ros. De aangifte app werd afgelopen jaar als proef gelanceerd. Maximaal tweehonderdduizend mensen konden de software downloaden in de App Store (iPad) en Google Play. 80.000 mensen deden dat, waarvan slechts 26.000 belastingplichtigen er ook daadwerkelijk een digitale aangifte mee  verstuurden. 'Nog niet heel erg veel,' geeft Ros toe, 'maar we hebben er ook betrekkelijk weinig ruchtbaarheid aan gegeven.'  

Hij wijst er op dat de app slechts geschikt was voor de meest eenvoudige aangiften. Wie een eigen woning bezit of flink wat aftrekposten heeft, kon hem niet gebruiken. Ook kon nog niets aangevuld of gewijzigd worden.  

Komend jaar blijft officieel nog een proefjaar, maar de Belastingdienst onderzoekt of meer zaken vooraf ingevuld kunnen worden. 'De app zal voor fors meer Nederlanders beschikbaar komen en rekenen er op dat mensen hier gebruik van maken,' belooft de fiscus.  

Begin 2015 maakt de Belastingdienst nadere details bekend.