Eindelijk gaat de rente stijgen
Het tijdperk van de ultralage rentes lijkt voorbij. Vooral in de Verenigde Staten loopt de rente de laatste tijd op. Maar spaarders en pensioenfondsen moeten zich nog niet rijk rekenen.
Delen per e-mail
De rente op de tienjaars-staatslening in de VS staat inmiddels al boven de 2,5 procent. Nog steeds geen megarente, maar al aanzienlijk meer dan de 0,52 procent die je voor de Duitse tienjaars-staatslening betaalt. Om nog maar te zwijgen van de 0,05 procent rente die je krijgt op een gangbare Nederlandse spaarrekening.
Belangrijker is dat de rentes op staatsleningen al een tijdje aan het stijgen zijn. En die ontwikkeling zal doorzetten, verwachten beleggers. Sommige grote obligatiebeleggers voorspellen al dat de rentestijging tot een bloedbad op de obligatiemarkten zal leiden.
Zo laag mogelijk
De verwachting dat de rente gaat stijgen, is nieuw. Tot voor kort was het beleid van centrale banken wereldwijd gericht op het zo laag mogelijk houden van de rente. ,,Markten keken vooral naar nieuws dat bevestigde dat de rente laag zou blijven. Nu kijken ze meer naar berichten die zeggen dat de rente zal stijgen'', vat Kim Liu, obligatiestrateeg bij ABN AMRO het samen.
Het is niet zomaar een gevoel waar de beleggers zich op baseren. De trend van een hogere rente is er ook daadwerkelijk. Dat komt omdat centrale banken wereldwijd hun stimuleringsbeleid afbouwen. Daardoor komt er minder geld beschikbaar, waardoor de prijs van geld - dat is de rente - stijgt.
VS is al verder
De verwachting is dat de ECB in navolging van Amerika in het eerste kwartaal van volgend jaar de rente zal verhogen
,,In de VS zijn ze al verder met dat beleid dan in Europa. Daar heeft de centrale bank zelfs de rente al een paar keer verhoogd'', zegt Liu. De rente is daar ook harder gestegen. In Europa heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het stimuleringsbeleid op een lager pitje gezet, maar loopt het nog zeker tot september door.
Wereldwijd gaat het goed met de economie. In Europa en de VS is de groei zelfs bovengemiddeld hoog. Een hoge groei moet op termijn ook tot een hogere inflatie leiden, redeneren beleggers. En een hogere inflatie leidt tot een hogere rente. ,,De verwachting is dat de ECB in navolging van Amerika in het eerste kwartaal van volgend jaar de rente zal verhogen'', aldus Liu. Dat zou voor het eerst sinds 2011 zijn dat de ECB de rente weer gaat verhogen.
Een hogere rente is goed nieuws voor de pensioenfondsen en spaaders. Maar Liu waarschuwt voor al te hoge verwachtingen. ,,Wij denken dat de rente op Duitse tienjarige staatsleningen volgend jaar stijgt tot 0,7 procent. De Nederlandse rente zal dan iets hoger liggen.'' Die bescheiden rentestijging zal niet bepaald tot een explosie van de spaarrente leiden.
Niet te hard
Liu denkt dat de ECB er voor zal waken dat de rente in Europa te hard oploopt. Dat hangt samen met de problemen in met name zuidelijke eurolanden als Italië. Die hebben een grote staatsschuld. Een hogere rente betekent hogere rente-uitgaven en dat kan die landen in de problemen brengen. En een nieuwe crisis is het laatste wat de ECB kan gebruiken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcontainerfile
Seksspeeltjes, tuinsets en barbecues: dit is de reden waarom we met z'n allen producten uit China halen
Na het lostrekken van containerschip Ever Given in het Suezkanaal wacht de Rotterdamse haven komende weken een enorme file aan te verwerken containers. Vandaag in het tweede deel van een serie: aandacht voor de inhoud van de containers en waarom we al die producten uit China en andere landen uit het Verre Oosten halen. -
Update
Egypte neemt blokkeerschip Suezkanaal in beslag om kostenpost van ruim 900 miljoen
Egypte heeft het containerschip Ever Given in beslag genomen. Daarmee wil het land de betaling van 916 miljoen dollar aan compensatie afdwingen. Egypte was geld kwijt aan de reddingsoperatie van het schip dat vorige maand overdwars vast kwam te liggen in het Suezkanaal. -
Met deze tips is het opruimen van de zolder voor de virtuele vrijmarkt een stuk eenvoudiger
Het opruimen van de zolder kan een behoorlijke opgave zijn: alleen een begin maken is soms al een uitdaging. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van het opruimen van je zolder een makkelijke en overzichtelijke taak te maken. Opruimcoach Lammy Wolfslag geeft tips. -
PREMIUM
Onkruid, hoe kom je er van af? Eet het op! (En Suze heeft nog meer tips)
Last van onkruid in de tuin en wil je geen gif spuiten om het weg te krijgen? Dan biedt Suze Peters uit Moordrecht een oplossing. In een praktische online basiscursus onkruid helpt ze tuineigenaren omgaan met onkruid. Een cursus over wat wél weg moet en wat gerust mag blijven staan. En welk onkruid je zelfs kunt eten. -
Lage gasprijzen en meer aardbevingsclaims drukken resultaten NAM
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft in het coronajaar veel last gehad van de lage olie- en gasprijzen, maar moest ook extra geld opzij zetten voor kosten door aardbevingsschade. Daardoor sloot de NAM 2020 af met een verlies van 315 miljoen euro, meldt de aardoliemaatschappij.
-
Schermtijd beperken bij kinderen grootste uitdaging voor ouders: dit kun je doen
Veel Nederlandse ouders zeggen het buitengewoon lastig te vinden de schermtijd van hun kinderen te beperken, blijkt uit onderzoek van Multiscope. We leggen uit hoe je het telefoongebruik van je kind toch aan banden kunt leggen. -
Podcast
Wat gaat er met de hypotheekrenteaftrek gebeuren?
De hypotheekrenteaftrek zal bij de kabinetsformatie hoogstwaarschijnlijk op de agenda staan. De Nederlandsche Bank adviseert om die verder af te bouwen en de meeste politieke partijen zijn vóór. Kun je daar als huiseigenaar of huizenkoper al rekening mee houden? Redacteur Wonen Stefan ten Teije spreekt erover met Marga Lankreijer-Kos van Independer in de podcast Onder de Pannen. -
PREMIUMinterview
Elektrische auto blijft voorlopig duur. Aldus Toyota, de grootste autofabrikant ter wereld
Volgens de grootste autofabrikant van de wereld, Toyota, is het onmogelijk om de elektrische auto op korte termijn net zo goedkoop te maken als een benzineauto. ‘Zolang er niet genoeg batterijen leverbaar zijn, blijven elektrische auto’s duur', zegt de Europese topman Johan van Zyl in een interview met deze site.