Eindelijk gaat de rente stijgen
Het tijdperk van de ultralage rentes lijkt voorbij. Vooral in de Verenigde Staten loopt de rente de laatste tijd op. Maar spaarders en pensioenfondsen moeten zich nog niet rijk rekenen.
De rente op de tienjaars-staatslening in de VS staat inmiddels al boven de 2,5 procent. Nog steeds geen megarente, maar al aanzienlijk meer dan de 0,52 procent die je voor de Duitse tienjaars-staatslening betaalt. Om nog maar te zwijgen van de 0,05 procent rente die je krijgt op een gangbare Nederlandse spaarrekening.
Belangrijker is dat de rentes op staatsleningen al een tijdje aan het stijgen zijn. En die ontwikkeling zal doorzetten, verwachten beleggers. Sommige grote obligatiebeleggers voorspellen al dat de rentestijging tot een bloedbad op de obligatiemarkten zal leiden.
Zo laag mogelijk
De verwachting dat de rente gaat stijgen, is nieuw. Tot voor kort was het beleid van centrale banken wereldwijd gericht op het zo laag mogelijk houden van de rente. ,,Markten keken vooral naar nieuws dat bevestigde dat de rente laag zou blijven. Nu kijken ze meer naar berichten die zeggen dat de rente zal stijgen'', vat Kim Liu, obligatiestrateeg bij ABN AMRO het samen.
Het is niet zomaar een gevoel waar de beleggers zich op baseren. De trend van een hogere rente is er ook daadwerkelijk. Dat komt omdat centrale banken wereldwijd hun stimuleringsbeleid afbouwen. Daardoor komt er minder geld beschikbaar, waardoor de prijs van geld - dat is de rente - stijgt.
VS is al verder
De verwachting is dat de ECB in navolging van Amerika in het eerste kwartaal van volgend jaar de rente zal verhogen
,,In de VS zijn ze al verder met dat beleid dan in Europa. Daar heeft de centrale bank zelfs de rente al een paar keer verhoogd'', zegt Liu. De rente is daar ook harder gestegen. In Europa heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het stimuleringsbeleid op een lager pitje gezet, maar loopt het nog zeker tot september door.
Wereldwijd gaat het goed met de economie. In Europa en de VS is de groei zelfs bovengemiddeld hoog. Een hoge groei moet op termijn ook tot een hogere inflatie leiden, redeneren beleggers. En een hogere inflatie leidt tot een hogere rente. ,,De verwachting is dat de ECB in navolging van Amerika in het eerste kwartaal van volgend jaar de rente zal verhogen'', aldus Liu. Dat zou voor het eerst sinds 2011 zijn dat de ECB de rente weer gaat verhogen.
Een hogere rente is goed nieuws voor de pensioenfondsen en spaaders. Maar Liu waarschuwt voor al te hoge verwachtingen. ,,Wij denken dat de rente op Duitse tienjarige staatsleningen volgend jaar stijgt tot 0,7 procent. De Nederlandse rente zal dan iets hoger liggen.'' Die bescheiden rentestijging zal niet bepaald tot een explosie van de spaarrente leiden.
Niet te hard
Liu denkt dat de ECB er voor zal waken dat de rente in Europa te hard oploopt. Dat hangt samen met de problemen in met name zuidelijke eurolanden als Italië. Die hebben een grote staatsschuld. Een hogere rente betekent hogere rente-uitgaven en dat kan die landen in de problemen brengen. En een nieuwe crisis is het laatste wat de ECB kan gebruiken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM12
Energiebedrijven bellen weer, met de keuze tussen duur en peperduur
Heel voorzichtig proberen enkele energiebedrijven weer nieuwe klanten binnen te hengelen. Maar of het verstandig is om op hun aanbod in te gaan weet niemand. ,,Let goed op of de prijs met of zonder btw-verlaging is.” -
37
Gevoelige verliezen cryptovaluta: ‘Die 20 procent rente is natuurlijk te mooi om waar te zijn’
Het was gooi- en smijtwerk op de cryptomarkt deze week. Bitcoin en andere cryptomunten leden gevoelige koersverliezen. Beleggers zagen de waarde van hun beleggingen met miljarden dalen. -
Minder groei en meer inflatie door oorlog, maar Europese recessie lijkt vermeden
Europese landen moeten rekenen op minder groei en meer inflatie dan eerder voorspeld. Maar een recessie lijkt te worden vermeden, zegt Brussel in zijn nieuwste groeivooruitzichten. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMKoken & Eten
Risotto in gevaar: dit is de reden dat deze rijst uit de supermarkt verdwijnt
Het noorden van Italie wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige delen is al vier maanden niet of nauwelijks neerslag gevallen. Met grote gevolgen voor de landbouw in het gebied.
-
PREMIUM
Allerrijksten nog rijker dankzij corona en oorlog in Oekraïne: ‘Arm zijn was nog nooit zo duur’
Deze week komen de rijken der aarde voor het eerst in drie jaar weer bij elkaar op het World Economic Forum in Davos. Ongetwijfeld een feestelijk weerzien, want de rijken zijn de afgelopen jaren duizenden miljarden rijker geworden door corona en de oorlog in Oekraïne. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.