Volledig scherm
© ANP XTRA

Eindelijk gaat de rente stijgen

Het tijdperk van de ultralage rentes lijkt voorbij. Vooral in de Verenigde Staten loopt de rente de laatste tijd op. Maar spaarders en pensioenfondsen moeten zich nog niet rijk rekenen.

De rente op de tienjaars-staatslening in de VS staat inmiddels al boven de 2,5 procent. Nog steeds geen megarente, maar al aanzienlijk meer dan de 0,52 procent die je voor de Duitse tienjaars-staatslening betaalt. Om nog maar te zwijgen van de 0,05 procent rente die je krijgt op een gangbare Nederlandse spaarrekening.

Belangrijker is dat de rentes op staatsleningen al een tijdje aan het stijgen zijn. En die ontwikkeling zal doorzetten, verwachten beleggers. Sommige grote obligatiebeleggers voorspellen al dat de rentestijging tot een bloedbad op de obligatiemarkten zal leiden.

Zo laag mogelijk

De verwachting dat de rente gaat stijgen, is nieuw. Tot voor kort was het beleid van centrale banken wereldwijd gericht op het zo laag mogelijk houden van de rente. ,,Markten keken vooral naar nieuws dat bevestigde dat de rente laag zou blijven. Nu kijken ze meer naar berichten die zeggen dat de rente zal stijgen'', vat Kim Liu, obligatiestrateeg bij ABN AMRO het samen.

Het is niet zomaar een gevoel waar de beleggers zich op baseren. De trend van een hogere rente is er ook daadwerkelijk. Dat komt omdat centrale banken wereldwijd hun stimuleringsbeleid afbouwen. Daardoor komt er minder geld beschikbaar, waardoor de prijs van geld - dat is de rente - stijgt.

VS is al verder

Quote

De verwach­ting is dat de ECB in navolging van Amerika in het eerste kwartaal van volgend jaar de rente zal verhogen

Kim Liu, obligatiestrateeg ABN AMRO

,,In de VS zijn ze al verder met dat beleid dan in Europa. Daar heeft de centrale bank zelfs de rente al een paar keer verhoogd'', zegt Liu. De rente is daar ook harder gestegen. In Europa heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het stimuleringsbeleid op een lager pitje gezet, maar loopt het nog zeker tot september door.

Wereldwijd gaat het goed met de economie. In Europa en de VS is de groei zelfs bovengemiddeld hoog. Een hoge groei moet op termijn ook tot een hogere inflatie leiden, redeneren beleggers. En een hogere inflatie leidt tot een hogere rente. ,,De verwachting is dat de ECB in navolging van Amerika in het eerste kwartaal van volgend jaar de rente zal verhogen'', aldus Liu. Dat zou voor het eerst sinds 2011 zijn dat de ECB de rente weer gaat verhogen.

Een hogere rente is goed nieuws voor de pensioenfondsen en spaaders. Maar Liu waarschuwt voor al te hoge verwachtingen. ,,Wij denken dat de rente op Duitse tienjarige staatsleningen volgend jaar stijgt tot 0,7 procent. De Nederlandse rente zal dan iets hoger liggen.'' Die bescheiden rentestijging zal niet bepaald tot een explosie van de spaarrente leiden.

Niet te hard

Liu denkt dat de ECB er voor zal waken dat de rente in Europa te hard oploopt. Dat hangt samen met de problemen in met name zuidelijke eurolanden als Italië. Die hebben een grote staatsschuld. Een hogere rente betekent hogere rente-uitgaven en dat kan die landen in de problemen brengen. En een nieuwe crisis is het laatste wat de ECB kan gebruiken.