Volledig scherm
Chipmaker NXP uit Eindhoven © ANP XTRA

Eindhovense chipmaker NXP haalt prestigieuze Nasdaq 100 index

De Nederlandse chipmaker NXP Semiconductors uit Eindhoven wordt met ingang van 5 november opgenomen in de prestigieuze Nasdaq 100-index op Wall Street in New York. 

In de Nasdaq 100 staan de honderd grootste  bedrijven met een notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Daaronder giganten als Apple, Microsoft en Intel. Om de lijst te halen wordt gekeken naar de marktwaarde van een bedrijf. NXP is momenteel circa 29,4 miljard dollar. Dat is voldoende om de lijst te halen. Daarin lost het in Eindhoven gevestigde NXP softwarebedrijf CA af, maakte Nasdaq vandaag bekend.

De Nasdaq 100 moet overigens niet worden verward met de ‘gewone’ technologiebeurs Nasdaq: dat is de sinds 1971 bestaande index, die vaak op het journaal en in kranten wordt aangehaald. De Nasdaq - officieel Nasdaq Composite genoemd - geeft de aandelenkoers van vierduizend beursgenoteerde technologiebedrijven weer. 

Megadeal

NXP is de voormalige halfgeleidersdivisie van Philips, die in 2006 verzelfstandigd werd. Eerder dit jaar leek het er nog op dat het bedrijf zou worden overgenomen door branchegenoot Qualcomm. Maar die megadeal van liefst 44 miljard dollar ketste in juli definitief af. Dit omdat Chinese autoriteiten door het handelsconflict tussen China en de VS geen toestemming gaven voor de overname.

Volledig scherm
NXP op een groot reclamebord op Time Square, New York
  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.