In grote delen van Nederland is het stroomnet niet zwaar genoeg om alle zonnepanelen op aan te sluiten.
Volledig scherm
In grote delen van Nederland is het stroomnet niet zwaar genoeg om alle zonnepanelen op aan te sluiten. © ANP XTRA

Elektriciteitsnet in delen Flevoland en Friesland al niet meer beschikbaar voor zonneparken

Het elektriciteitsnet piept en kraakt op steeds meer plekken in Nederland door de stormachtige opmars van zonneparken en stroomvretende datacenters. Volgens netbeheerder Liander is er in grote delen van Flevoland en Friesland al geen capaciteit meer beschikbaar voor nieuwe zonneparken of windmolens. Ook is nieuwe aansluiting op het stroomnet voor grote bedrijven op sommige plekken nu al niet meer mogelijk. 

Dat blijkt uit het meest actuele overzicht van de problemen op het elektriciteitsnet van Liander. Liander is verantwoordelijk voor de energievoorziening van zo'n 3 miljoen mensen en bedrijven in Nederland en daarmee de grootste netbeheerder van ons land. In een toelichting wijst Liander erop dat de ‘energietransitie nog maar net is begonnen en dat er nu al knelpunten ontstaan die zowel een belemmering vormen voor de energietransitie als de verdere economische ontwikkeling van Nederland’. 

Nieuw zijn de problemen niet. Vorig jaar signaleerden netbeheerders TenneT en Enexis ook al de eerste capaciteitsproblemen. Om te voorkomen dat hierdoor nieuwe energieprojecten spaak dreigen te lopen, nemen netbeheerders maatregelen om het elektriciteitsnet op ‘zwakke’ plekken te ontzien en uit te breiden. 

Een van de nieuwe maatregelen is dat initiatiefnemers van een zonnepark alleen nog subsidie kunnen aanvragen als zij beschikken over een zogeheten transportindicatie. Die indicatie krijgen zij niet voor plekken waar de netcapaciteit nu al onder druk staat. Een ander initiatief is met tuinders die op momenten dat er heel veel vraag is naar stroom hun lampen tijdelijk uitzetten. 

Uitbreiden 

Netbeheerders proberen rap het elektriciteitsnet uit te breiden, maar dat kost veel tijd, mede door lange vergunningstrajecten en procedures. Daarnaast staat de uitvoering van het werk onder druk door een structureel tekort aan vaklui. 

Topvrouw Ingrid Thijssen van moederbedrijf Alliander riep eerder al politiek Den Haag op om met een actieplan te komen om de energie-infrastructuur op orde te krijgen en te houden. Volgens haar zullen alle betrokkenen bereid moeten zijn om samen te werken. Dat zou het makkelijker maken om schaarse vaklui in te zetten op plekken waar ze het hardst nodig zijn. Bovendien zou het volgens haar helpen als de wet- en regelgeving wordt aangepast.