Elektrische auto blijkt veilig in botsproef

DEN HAAG - Een crashtest van een elektrische auto heeft ondanks zijn zeer lichte constructie goed uitgepakt. Dat zei de ANWB. De Mitsubishi i-MiEV bleek een goede bescherming te bieden en niet onder te doen voor vergelijkbare auto's met een normale verbrandingsmotor. De ANWB voerde de test met zusterorganisaties uit. Het was de eerste keer dat ze met een elektrische auto botsproeven deden.

Er kwamen wel wat kleine verbeterpunten aan het licht. Zo zou de bescherming van knieën en bovenbenen beter kunnen, evenals het naar binnen dringen van auto-onderdelen. ,,Maar dat is marginaal. De auto is zeker niet gevaarlijk'', aldus een woordvoerder. Verder zou na een botsing aan de buitenkant voor hulpverleners zichtbaar moeten zijn dat de spanning is uitgeschakeld, zodat ze weten dat ze veilig kunnen werken. Bij een botsing schakelt de spanning zich overigens automatisch uit.

Gebrek aan oplaadpunten
De ANWB verwacht niet dat de automobilist op korte termijn massaal overstapt op een elektrische auto. De organisatie gaat ervan uit dat er tegen het eind van dit jaar ruim drieduizend in Nederland rondrijden en dan voornamelijk bedrijfswagens. Een probleem is nu nog het gebrek aan oplaadpunten en de prijs. De geteste auto kost circa 30.000 euro. Het is de eerste elektrische auto die in serie is geproduceerd.

De ANWB is voorstander van het gebruik van de elektrische auto omdat die beter is voor het milieu. (ANP/AK)