Volledig scherm
© ANP XTRA

Elektronicawinkels slaan alarm: Banken laten ons stikken

Elektronicawinkels staat het water aan de lippen doordat banken weigeren krediet te verlenen. Brancheclub UNETO-VNI luidt de noodklok en wil zo snel mogelijk in gesprek met minister Kamp (Economische Zaken) en de Nederlandse Vereniging van Banken.

Volledig scherm
ABN Amro, ING, Rabobank en SNS zouden geen geld willen lenen aan de elektronicabranche © ANP XTRA
Quote

Het is een groot misver­stand dat elektroni­ca­win­kels ten dode zijn opgeschre­ven. We hebben juist prima perspectie­ven

Ed van den Heuvel, Expert Groep

Zowel zelfstandige winkels als grote ketens staan in de kou, stelt de elektronica-branche: banken zijn terughoudend nu afgelopen jaren meerdere ketens bankroet zijn gegaan: De Block, It's en meer recent Dixons, Foto Klein en iCentre. De winkels raakten in moeilijkheden door de crisis en doordat veel consumenten hun tv's, hifi-apparatuur en huishoudelijke apparaten tegenwoordig online bestellen. 

Volgens Ed van den Heuvel, financieel-directeur van de Nederlandse Expert Groep dat 140 winkels in heel Nederland vertegenwoordigt, is het een groot misverstand dat de sector ten dode is opgeschreven. ,,Elektronica-winkels hebben juist prima perspectieven," stelt hij. ,,Steeds meer apparaten en gadgets zijn online aan elkaar te verbinden, denk aan audio-systemen of verlichting. Wij tonen in onze winkels hoe dat werkt en sluiten die systemen voor de mensen aan."

Bovendien blijft er een flinke groep consumenten - liefst driekwart claimt Van den Heuvel - die niet online koopt. ,,Veel mensen willen toch zien wat zij kopen." 

Vergrootglas
Door alle nieuwe ontwikkelingen moeten veel ketens en winkeliers extra investeren, zeker nu ze dat tijdens de crisisjaren onvoldoende konden doen. Van den Heuvel baalt er van dat banken hun job niet vervullen. ,,Wij liggen extra onder een vergrootglas, mede door die faillissementen. Verder zijn veel zaken te klein en vinden banken de omvang van het krediet de moeite niet."

Volledig scherm
Elektronicaketen De Block met zijn twintig vestigingen werd in 2013 bankroet verklaard. Het is niet het enige faillissement in de sector: afgelopen half jaar volgden Dixons en Foto Klein. © ANP
Quote

Als de banken hun opstelling niet veranderen zijn faillisse­men­ten onontkoom­baar

Dick Reijman, UNETO-VNI
Volledig scherm
De koffie-machines afdeling in één van de filialen van MediaMarkt © ANP XTRA

Banken hebben bovendien te maken met strengere eisen en zijn druk bezig hun eigen buffers te verhogen. Volgens UNETO-VNI is actie dringend gewenst. ,,Als de opstelling van de banken niet verandert, zijn faillissementen onvermijdelijk en zullen veel banen verloren gaan," zegt woordvoerder Dick Reijman. 

De brancheclub beklemtoont het belang: in de elektronische detailhandel werken liefst 13.000 mensen. In totaal gaat het om 13.000 bedrijven die hifi, verlichting, witgoed, telecom- en computerapparatuur verkopen en repareren. Daaronder grote ketens als BCC en Mediamarkt, maar ook veel kleine zelfstandige zaken.

ABN Amro, ING, Rabobank en SNS krijgen al jaren het verwijt dat ze te weinig kredieten verlenen aan ondernemers. Afgelopen januari bleek uit de financieringsmonitor van Panteia dat banken nog maar de helft van de bedrijfsfinanciering in het MKB verzorgen. Nergens worden zoveel kredietaanvragen afgewezen als in Nederland. 

Qredits
Niet alleen banken, ook van de overheid moet hulp komen. Weliswaar heeft minister Kamp (EZ) afgelopen jaren talloze initiatieven genomen om de kredietverlening aan het bedrijfsleven te verbeteren, veel daarvan zijn niet op de elektronicabranche toegesneden. ,,Neem microfinancierder Qredits. Dat is een mooie club, maar zij kunnen geen werkkapitaal financieren," zegt Van den Heuvel van de Expert Groep. ,,Wij hopen dat de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt."

Banken: oorzaak ligt bij winkeliers zelf, niet bij ons

De NVB zegt in een reactie nog geen uitnodiging te hebben ontvangen, maar laat weten graag in gesprek te gaan met de elektronicawinkels. ,,Dat elektronicawinkels failliet gaan komt echter niet doordat wij geen geld lenen, maar doordat de concurrentie van webshops hen de das omdoet" zegt woordvoerder Jelle van Wijk. ,,Dit is een probleem van de gehele retailsector: veel detaillisten slagen er niet in tijdig de omslag te maken." 

De NVB beklemtoont dat banken zeker krediet willen verlenen, mits er een fatsoenlijk businessplan ligt. ,,Het klopt dat we scherp naar de risico's kijken." Hij verwerpt de kritiek dat banken het MKB niks meer zouden willen lenen. ,,We hebben liefst 130 miljard euro aan leningen aan het midden en klein bedrijf uitstaan. Dat is 80 procent van het vreemd vermogen dat het MKB heeft aangetrokken."