Volledig scherm
Tesla-oprichter Elon Musk © EPA

Elon Musk had al deal met justitie, maar liep op laatste moment weg

Als Elon Musk zijn bedrijf Tesla kwijtraakt, is dat geheel zijn eigen schuld. Er lag een voor Musk gunstige schikking op tafel, onthult de New York Times. Op het laatste moment weigerde de Tesla-topman echter de deal met financiële toezichthouder SEC. Dit tot stomme verbazing van zijn adviseurs en advocaten.

De charismatische Musk zit enorm in de penarie. Donderdag week werd bekend dat waakhond SEC een zaak tegen Musk aanspant wegens aandelenfraude en misleiden van beleggers.  Aanleiding is Musks gewraakte tweet van 7 augustus, waarin hij zijn 22 miljoen volgers liet weten de elektrische autobouwer van de beurs te halen. De financiering was al rond claimde Musk. Ten onrechte.

De Securities and Exchange Commission (SEC), die eerder al een onderzoek startte, eist dat de rechter Musk dwingt af te treden en hem verbiedt ooit nog leiding te geven aan een beursgenoteerde onderneming. Dat betekent daat hij ook de leiding kwijtraakt van rakettenbouwer Space X. Ook vraagt de SEC om een forse boete voor Musk. De koers van Tesla kelderde vrijdag onmiddellijk met 12 procent.

Volgens de New York Times had het echter helemaal zo ver niet hoeven komen. Er lag al een schikking tussen de SEC en Musks advocaten, onthult de krant. In de uitonderhandelde deal zou Musk binnen 45 dagen aftreden en twee jaar lang geen voorzitter van de raad van commissarissen mogen zijn. Musk zou enkele tientallen miljoenen dollars boete moeten betalen, wat voor de miljardair geen probleem is. Tesla zou daarnaast twee nieuwe directeuren in zijn raad van bestuur moeten accepteren.

Stomverbaasd

In ruil mocht Musk gewoon bestuursvoorzitter (ceo) blijven en behield hij dus de meeste macht bij Tesla. Ook hoefde hij geen schuld te bekennen.  Anderzijds mocht hij als onderdeel van de deal ook niet roepen volledig onschuldig te zijn.

Dat laatste bleek een brug te ver voor de eigengereide ondernemer. Op het moment dat de persberichten donderdag al werden geschreven, weigerde hij de deal alsnog, die na sluiten van de beurs bekend zou worden. ,,Advocaten, Tesla-managers en adviseurs waren stomverbaasd dat hij zo'n gunstige deal afwees," schrijft de NYT die zich baseert op meerdere bronnen.

De SEC besloot er vervolgens vol in te gaan en stapte naar de federale rechtbank van New York. Daardoor lijkt Musk nu veel slechter af. In theorie zou hij nog altijd kunnen schikken, maar de kans dat hij daarbij dezelfde soepele voorwaarden kan bedingen lijkt een stuk kleiner geworden.

Volledig scherm
Directeuren van de Amerikaanse financiële waakhond SEC maken afgelopen donderdag de aanklacht tegen Elon Musk bekend © AFP

Musk weg kwijt

De nu volgende rechtszaak kan overigens nog jaren voortslepen,  zodat de kans dat Musk snel de leiding over Tesla kwijtraakt minimaal is. Tegelijk zorgt de procedure voor een onzekere situatie rond de autobouwer, waar beleggers niet blij mee zijn. 

Wat Musk bezielde, blijft voorlopig een raadsel. De charismatische ondernemer lijkt dit jaar door de problemen bij Tesla de weg kwijt. De autobouwer slaagt er maar niet in voldoende exemplaren van de nieuwe Model 3 van de lopende band te laten lopen. 

Onlangs nog baarde de van oorsprong Zuid-Afrikaanse ceo opzien door blowend een interview te doen. Eerder noemde hij één van de Britse redders van het Thaise voetbalteam 'pedo'. Die stapt nu naar de rechter en klaagt Musk aan voor smaad, werd onlangs bekend. 

Volgens zijn biograaf Ashlee Vance lijkt de druk Musk te zwaar te worden. Dat zei hij afgelopen maand in een interview met het AD.

  1. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

    Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

    Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”