Volledig scherm
© REUTERS

En we noemen hem... Apple Watch

POLL'One More Thing'. De drie legendarische woorden waarmee Steve Jobs de harten van zo veel Apple-fans de afgelopen jaren veroverde, klonken gisteren opnieuw in Cupertino. Voor het eerst sinds zijn dood is er een nieuwe gadget: de Apple Watch. Eén dag na de presentatie van het hebbedingetje houdt het de gemoederen behoorlijk bezig.

De opwinding was van het gezicht van topman Tim Cook af te lezen. Bijna dansend van vreugde kondigt de opvolger van Steve Jobs het nieuwste speeltje van Apple aan. 'Mensen kunnen nu dingen met een horloge waar ze nog nooit eerder aan hebben gedacht,' zegt hij trots.

Het horloge heeft alle functies van de iPhone, maar dan op een veel kleiner scherm. Om navigeren niet onmogelijk te maken introduceert Apple een speciaal kroonwieltje aan de zijkant. Daarmee kunnen gebruikers door menu's scrollen, vergelijkbaar met het klikwieltje van de allereerste iPods.

Mijlpaal
De introductie van de nieuwe gadget is een persoonlijke mijlpaal voor Tim Cook. Hiermee kan hij eindelijk uit de schaduw van zijn illustere voorganger stappen. Waar Jobs de wereld veroverde met de iPod, iPhone en iPad, mopperden de fans dat Cook nauwelijks met iets nieuws op de proppen kwam. Cook verbeterde alleen bestaande apparaten. Dat imago schudt de topman met de komst van Apple Watch van zich af.

Of horlogedragers massaal hun klokje inruilen voor deze nieuwe high-tech versie van Apple, betwijfelt technologie-redacteur Wout Funnekotter van Tweakers.net. Hij was gisteren een van de eersten die het apparaat in het Amerikaanse Cupertino mocht uittesten. Volgens hem is dit niet de revolutie die iedereen had gedacht. Het design doet vooral denken aan wat concurrenten ook al hebben. 'Luxe merken hoeven zich geen zorgen te maken. Het is niet een sieraad waar iedereen mee gezien wil worden. Het is vooral een mooi afgewerkte gadget.'

Ook in het gebruik ziet hij weinig vernieuwingen. 'Het wieltje om mee te scrollen is echt iets bijzonders. Dat doet denken aan het klik-wieltje van de iPod waar veel mensen ooit voor vielen. Maar wat je met het horloge kan, is niet meer dan wat concurrenten nu ook al hebben,' zegt Funnekotter.

Reacties
De dag na de indrukwekkende presentatie van Cook, is er veel te doen om het nieuwe speeltje. Op Twitter is #AppleWatch al tijden trending. De drang naar de nieuwe telefoons en het nieuwe horloge zijn voor sommigen maar moeilijk te onderdrukken. Zo schrijft Brechtje: 'Hoe lief moet je zijn geweest om dit jaar de iPhone 6 en de Apple Watch in je schoen te mogen verwachten?'. Willem bekent dat hij al aan het sparen is.

Ook zijn er twijfels. Zo vraagt Arnold zich af wat je kan doen met je Apple Watch als je geen iPhone bij je hebt. Tevens zijn er twijfels over de waterdichtheid van het horloge. Een sporthorloge dat spatwaterdicht is, maar waarmee je niet kan zwemmen of douchen? Lisa vraagt zich überhaupt af wat je met een Apple Watch moet.

De Apple Watch zorgt nu al voor een ongekende hype, terwijl nog niets eens bekend is wanneer hij uitkomt in Nederland. In ieder geval werkt het horloge alleen in combinatie met nieuwere iPhones en komt hij uit in drie varianten: een normale, een sportmodel en een bling-bling versie in 18-karaats goud. De prijs: een slordige 350 dollar.