Volledig scherm
‘We vinden het bijzonder jammer dat Adriaan weg is’, aldus Eneco-topman Ruud Sondag. © ANP XTRA/Fotobewerking: AD

Eneco-baas betreurt opstappen Adriaan Visser

Eneco-topman Ruud Sondag betreurt het vertrek van de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser. Dat zei hij vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers over 2018. Tegelijk heeft Vissers opstappen geen gevolgen voor Eneco’s verkoop later dit jaar. 

 ,,Wij vinden het bijzonder jammer dat Adriaan weg is’’,  zei Sondag. Hij beklemtoont echter dat Vissers vertrek geen impact heeft op de aanstaande verkoop. Eneco wordt later dit jaar geveild, wat Rotterdam als grootste aandeelhouder een miljard euro kan opleveren. ,,De afspraken over het verkoopproces van Eneco dateren van december. Wij kunnen dus gewoon door.”

Visser stapte begin deze maand op, nadat duidelijk werd dat hij vertrouwelijke stukken had gelekt over de besluitvorming rond het Schiekadeblok in Rotterdam. In de twee jaar daarvoor speelde hij als voorzitter van Eneco’s aandeelhouderscommissie een voorname rol rond Eneco’s aanstaande verkoop. In dat orgaan stemmen de 44 eigenaren, waaronder Den Haag en Dordrecht, samen hun belangen af. Het bezorgde Visser grote invloed en leverde een knallende ruzie op met Eneco-CEO Jeroen de Haas. Die verweet Visser alleen voor een hoge opbrengst te gaan en via de pers de discussie over de verkoop te beïnvloeden. Het conflict leidde uiteindelijk in april vorig jaar tot De Haas’ vertrek.

Inmiddels is het verkoopproces officieel van start gegaan, stelde Sondag. Eneco zette daarvoor vandaag een advertentie in de Financial Times en in het Het Financieele Dagblad. Dit jaar volgt de veiling, belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 3 maart officieel melden. 

Niet dat deze advertentie per se nodig is. Afgelopen tijd hebben al diverse partijen aangegeven belangstelling te hebben. Zo deden Shell en PGGM dat onlangs in het AD.  ,,Dat hebben wij ook gelezen’’, zegt Sondag. ,,Partijen weten ons echter niet alleen via de pers te vinden, ook adviseurs melden zich. Er lijkt veel belangstelling.’’ 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Rotterdamse wethouder Adriaan Visser speelde een cruciale rol in het Eneco-dossier © ANP

Blik in de boeken

Na 3 maart zal de Eneco-directie een selectie te maken uit de gegadigden, die overigens niet meteen een gedetailleerd businessplan hoeven in te leveren. De geselecteerde partijen krijgen vervolgens een blik in de boeken van het Rotterdamse energiebedrijf. Juist vanwege de veiling geeft Eneco geen verwachting voor 2019.

Wel staat het bedrijf er prima voor. ,,De koper krijgt een bedrijf met een prachtig businessplan, maar ook een forse investeringsagenda van 1,5 miljard euro voor de komende drie jaar.’’ De bedoeling is dat er begin volgend jaar een deal ligt met een kopende partij.

Sondag, die eind mei vorig jaar de weggestuurde De Haas opvolgde, betreurt het twee jaar lange gekonkel tussen aandeelhouders, directie en raad van commissarissen. ,,Ook wij hebben daar een rol in gespeeld, erkennen we. Maar dat is voorbij, nu is het rustig.’’ Dat de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam de gang van zaken onderzoekt, brengt daar geen verandering in, stelt hij. ,,Die procedure is inderdaad niet ingetrokken, maar dat maakt geen verschil.’’

Prima cijfers

Eneco kan potentiële kopers in ieder geval mooie cijfers laten zien. Het Rotterdamse energiebedrijf oogt als de bruid die zich mooi heeft opgepoetst voor haar aanstaande bruiloft. Over 2018 boekte Eneco een winst van 136 miljoen euro, 9 miljoen meer dan het jaar ervoor. De omzet steeg een kwart, mede doordat Eneco 200.000 particuliere en zakelijke klanten van E.on overnam. Verder nam Eneco ook de resterende aandelen van het groene Duitse energiebedrijf LichtBlick over.

Het aantal klantcontracten steeg hierdoor het afgelopen jaar naar 6 miljoen. De omzet eindigde op 4,2 miljard euro, flink meer dan de 3,4 miljard euro in 2017. Het aantal medewerkers daalde vorig jaar van 3049 naar 2990, mede door een reorganisatie die in totaal 250 banen kost.

De winst van Eneco werd daarnaast geholpen door het kabinetsbesluit om de dividendbelasting tóch niet af te schaffen. ,,In plaats daarvan koos het kabinet voor een lagere vennootschapsbelasting’’,  zei financieel directeur Guido Dubbeld. Dat levert Eneco liefst 40 miljoen euro op. Hij sprak van ,,een prachtig cadeau waar wij hartstikke blij mee zijn.” Concreet kan Eneco dankzij de lagere belasting honderden miljoenen euro’s die het in de crisisjaren investeerde, goedkoper afschrijven. 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Een jaarafrekening van energieleverancier Eneco.

Hogere energienota zorgt voor meer overstappers

Ondanks de prima cijfers bezorgt al het gedoe rond de gestegen energienota Eneco wel een uitdagend jaar. Sinds enkele maanden is er ‘beduidend meer beweging in de klantenportefeuille’, stelde Eneco-CEO Sondag vanmorgen. ,,We zien meer mobiliteit.’’ Even later zei hij het in helder Nederlands. ,,Door de gestegen prijzen zijn meer mensen op zoek naar een goedkope dienstverlener.’’

Eerder meldde het AD al dat een recordaantal Nederlanders overstapt op een goedkopere leverancier. Of er meer Eneco-klanten weglopen dan er worden gewonnen, is te vroeg om te zeggen, stelt Sondag. ,,We hopen er neutraal uit te komen.’’ Hij spreekt van een zeer competitieve markt, waarbij Eneco ook met telefonische verkoop werkt. Toch stelt hij dat zijn bedrijf beduidend minder agressief te werk gaat dan verkopers namens Essent en Nuon. Die concurrenten kwamen afgelopen maand in opspraak. ,,Wij zitten er dicht op en controleren onze verkopers heel zorgvuldig.’’

De gestegen energierekening zou ertoe kunnen leiden dat meer huishoudens in betalingsproblemen raken, stelt Eneco. ,,De laatste jaren is dat aantal dankzij de gunstige economie gedaald. We houden er rekening mee dat het nu weer oploopt, maar dat is nog te vroeg om te zeggen.’’

Met een beetje geluk kunnen de energieprijzen vanaf juli ook weer dalen. De gasprijzen zijn sinds november naar beneden gegaan en door de warme winter is het verbruik bovendien laag. De opslagtanks zitten vol, aldus Eneco. ,,Maar hoe bestendig de daling van de gasprijzen is, weten we nog niet’’, zegt financieel topman Dubbeld.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!