Energiebedrijf Enstroga valt ook om, klanten verdeeld over andere leveranciers
Enstroga is na Welkom Energie het tweede energiebedrijf binnen een maand dat omvalt door de torenhoge gasprijzen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) trekt de leveringsvergunning van de Duitse leverancier in. De klanten worden verdeeld over alle andere energiebedrijven.
Dat Enstroga in zwaar weer verkeerde, was al enkele weken duidelijk. De leverancier kwam recent in het nieuws door de hondsbrutale brieven die veel klanten ontvingen. Daarin dreigde het energiebedrijf hun energiecontract te beëindigen, tenzij ze een enorme tariefsverhoging zouden accepteren. De ACM kwam daarop in actie en verbood deze praktijk.
Het uit Duitsland afkomstige Enstroga vroeg klanten daarop vrijwillig op te stappen. Ondertussen ging het bedrijf vrolijk door met het opzeggen van klanten. Toen de ACM dat afgelopen week merkte, volgde een dwangsom van 15.000 euro per week. Een bedrag dat kon oplopen tot maximaal 45.000 euro.
Minder impact
Nu blijkt dat Enstroga zelf de handdoek in de ring heeft gegooid. De directie heeft de ACM gevraagd de leveringsvergunning in te trekken. Dat doet de toezichthouder, vanaf 12 november levert Enstroga klanten geen stroom en gas meer. Vanaf die datum worden alle bestaande contracten, inclusief alle voorwaarden, officieel beëindigd.
Het omvallen van Enstroga heeft overigens beduidend minder impact dan het faillissement van Welkom Energie eind oktober. Waar de laatste leverancier 90.000 gedupeerde klanten had, gaat het bij Enstroga om honderden klanten. Van 300 klanten is de levering onlangs - tegen de regels van de ACM in - al stopgezet door het bedrijf zelf.
Tekst gaat verder na het beeld
150 huishoudens staan momenteel nog officieel geregistreerd als afnemer. Zij worden verdeeld over alle andere energiebedrijven naar rato van marktaandeel. In tegenstelling tot bij Welkom Energie - waar Eneco de klanten voorafgaand aan het faillissement overnam - is er nu geen andere leverancier die de klanten vrijwillig wil hebben.
De andere 300 huishoudens worden eveneens verdeeld, maar mogen hiervan afzien als ze in de tussentijd al zijn overgestapt naar een andere leverancier.
Veel duurder uit
In praktijk zullen de meeste Enstroga-klanten bij Vattenfall, Essent of Eneco terechtkomen. Deze grote drie hebben namelijk grofweg de helft van de Nederlandse energiemarkt in handen. Bij hun nieuwe leverancier zullen de honderden huishoudens aanzienlijk duurder uit zijn.
Zo maakte Eneco vorige week bekend de overgenomen klanten van Welkom Energie een gasprijs van 1,80 euro per kubieke meter te vragen, plus 49 cent per kilowattuurstroom. De kans lijkt aanzienlijk dat de Enstroga-gedupeerden die bij Eneco belanden dezelfde tarieven krijgen.
Brief netbeheerder
Veel van de al eerder door Enstroga opgezegde klanten kregen onlangs een brief van hun lokale netbeheerder met de mededeling dat ze geen energiecontract meer bezaten en dat ze snel een nieuwe leverancier moesten zoeken. De ACM maande hen dat advies op te volgen. De toezichthouder had geen macht om Enstroga te dwingen de klanten terug te nemen.
Enstroga is een Duits bedrijf dat sinds 2012 bestaat en in meerdere Europese landen actief is, waaronder Nederland en Italië. Het hoofdkantoor staat in Berlijn. In ons land bezit de leverancier een adres in Maastricht.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM21
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
Nederland behandelt als eerste EU-land wet voor minimumbelasting op winst bedrijven
Het kabinet heeft het wetsvoorstel voor een minimumwinstbelasting naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel is een uitwerking van internationale afspraken met bijna 140 landen, en Nederland is het eerste EU-land waarin het wetsvoorstel bij het parlement is ingediend. -
PREMIUMMet video2
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
video
Eerste energiebedrijf bezwijkt onder gestegen gasprijzen
Energiebedrijf Welkom Energie is door de hoge gasprijzen zodanig in de problemen gekomen dat het de levering van stroom en gas niet meer kan voortzetten. De leveringsvergunning van Welkom Energie wordt daarom ingetrokken door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om het eerste energiebedrijf dat bezwijkt onder de huidige moeilijke marktomstandigheden. Alle circa 90.000 klanten van deze relatief kleine speler op de energiemarkt worden overgenomen door Eneco. -
Klanten van Welkom Energie gaan bij Eneco 289 euro per maand betalen
De 90.000 klanten van het failliete Welkom Energie gaan fors meer betalen bij Eneco, met name voor gas. Van 1 november tot 1 maart betalen ze een vast tarief van 1,80 euro per kubieke meter gas en 49 cent per kilowattuur stroom. Dat laat Eneco weten aan deze site.
-
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
update
Kamer wil harde aanpak KLM: ‘Bedrijf steekt middelvinger op naar belastingbetaler’
Dat luchtvaartmaatschappij KLM zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden van het steunpakket dat het van de overheid kreeg om de coronacrisis te overleven, leidt tot woede in politiek Den Haag. Kamerleden willen juridische stappen. ,,Ze steken gewoon hun middelvinger op naar de belastingbetaler”, zegt Henk Nijboer (PvdA). -
PREMIUM
Klanten Welkom Energie voelen zich dubbel gepakt: ‘Welkomstpremie kwijt en twee keer zoveel betalen’
De klanten van Welkom Energie reageren ontzet op het onverwachte omvallen van de energieleverancier en hun verplichte transfer naar Eneco. Velen stellen voor honderden tot duizenden euro's het schip in te gaan.
34 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerIHGM Alberti
Sandrina Meier
Hans Laats
Beppie Janssen
Jan Willem Roos