Volledig scherm
De thermostaat moest deze week flink omhoog worden gedraaid. Dat kost tot 5 kuub gas extra per dag. © ANP

Energienota 23 euro hoger door felle winterkou

De koudegolf van eind februari drijft de energierekening flink op. Een gemiddeld huishouden verstookt deze maand 23 euro meer becijfert energiebedrijf Essent.

Volledig scherm
De centrale verwarming draait overuren deze dagen © Lex van Lieshout
Quote

Bij deze kou verstook je tot 5 kuub gas per dag extra

Arie Spruit, Eneco

Verstookt een doorsnee vierpersoons gezin normaliter 203 kubieke meter gas in februari, door de koude is dat deze maand bijna 240 m3, aldus Essent. Het resulteert in een flink hogere gasrekening van 176 euro: 23 euro of 15,4 procent hoger dan normaal.  

Nuon en Eneco - de andere twee grote energiebedrijven - geven geen exacte getallen. ,,Als grove richtlijn geldt dat elke graad kouder circa 3-4 procent extra gasvraag genereert," laat Nuon weten.

In praktijk gaat het deze week om 1 tot 5 kuub gas extra per dag ten opzichte van vorige week, voegt Eneco toe. ,,Dat stookgedrag kost dagelijks maximaal enkele euro's extra," laat woordvoerder Arie Spruit.

Wegsmelten
De tientjes hogere stookkosten doen het voordeel over januari en december wegsmelten. Die wintermaanden, met name januari, waren juist beduidend warmer. ,,Elk gezin bespaarde over december en januari gemiddeld 22 euro," zegt Ronald Sutmuller van Essent.

Quote

Het voordeel van de warme december en januari is weer tenietge­daan

Ronald Sutmuller, Essent

Al met al valt deze winter 2 euro per huishouden duurder uit dan normaal. ,,Het voordeel van december en met name januari is door de februari-kou meer dan tenietgedaan," aldus Essent. 

In praktijk merken we de dure februari overigens niet in onze portemonnee: vrijwel iedereen betaalt zijn gas en licht immers via een vast, maandelijks voorschot. Bij de jaarlijkse eindafrekening worden dure en goedkope maanden vervolgens verrekend. 

Hoewel Nederland deze maand flink meer verstookt, is er van een (dreigend) gastekort totaal geen sprake. De NAM hoeft niet harder te pompen in Groningen, in de gasopslag te Norg zit voldoende gas. 

Volledig scherm
Eneco adviseert Nederlanders zich warm te kleden en de thermostaat lager te zetten. © William Hoogteyling

Warm kleden

Ook Nuon stelt iedereen gerust. ,,Uiteraard is de gasvraag hoger, maar het niveau gaat bij lange na niet naar een record",  aldus de leverancier. Zelf maakt Nuon oa gebruik van zijn gasopslag in Epe, net over de grens in Duitsland. 

Eneco noemt het desalniettemin 'om meerdere redenen goed om niet te veel (Gronings) gas te verstoken.' Het bedrijf adviseert klanten om in de winterperiode ,,zoveel mogelijk kieren en gaten dicht te maken, bijvoorbeeld door een tochtstrip bij de voordeur of een klep op de brievenbus," zegt Spruit van Eneco. 

Een andere tip: ,,kleed je ook binnen warm aan zodat de thermostaat een graadje lager kan."

Volledig scherm
Buiten is het koud, binnen behaaglijk © ANP