Volledig scherm
Gas en licht worden onverwacht een stuk goedkoper bij Eneco. © Lex van Lieshout ANP XTRA

Energierekening daalt flink bij Eneco, ook Nuon goedkoper

updateNa de enorme stijging van begin januari dalen de energietarieven vanaf 1 juli weer. Door de zachte winter zijn de gasprijzen onverwacht fors gezakt, ziet Eneco. Klanten gaan gemiddeld 133 tot 164 euro minder betalen op jaarbasis. Ook Nuon laat de tarieven dalen. Bij Essent blijven de prijzen gelijk. 

De gestegen energienota zorgde afgelopen halfjaar voor politiek vuurwerk. Veel huishoudens zagen hun maandelijkse voorschot per januari met meerdere tientjes stijgen. Op jaarbasis ging het om ruim 330 euro, becijferde het CBS. Véél meer dan het kabinet eerder had aangegeven. Oorzaak zijn fors hogere belastingen in combinatie met gestegen energieprijzen. De stijging leidde tot een knetterende botsing tussen Tweede Kamer en staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken), die de hogere energienota aanvankelijk betwistte. 

Halverwege het jaar blijkt de soep bij Eneco, met ruim twee miljoen klanten één van de grote drie leveranciers, minder heet gegeten te worden dan zij wordt opgediend. Het bedrijf verlaagt de tarieven vanaf 1 juli, na januari het enige andere moment in het jaar dat leveranciers hun tarieven wijzigen: gas gaat met ruim 9 cent per kubieke meter omlaag, stroom met iets meer dan 2 cent per kilowattuur. Wel stijgt het vastrecht voor zowel gas als stroom met 2 euro per maand.  

Een gemiddeld huishouden is hierdoor op jaarbasis 133 euro goedkoper uit (bij een verbruik van 1200 kubieke meter gas en 2800 kilowattuur stroom). Diverse prijsvergelijkers hanteren overigens hogere verbruikscijfers. Het voordeel is dan nóg groter: bij 1470 kubieke meter gas en 3000 kilowattuur scheelt het een gezin zelfs 164 euro. 

Gasoverschot

Al met al wordt de enorme tariefstijging van januari hiermee deels tenietgedaan. Wilko Schuijff, verantwoordelijk voor de energie-inkoop bij Eneco, legt uit dat afgelopen warme winter de oorzaak is. ,,Zowel Azië en de VS als  Europa hebben een warme winter achter de rug. De gasvoorraden bleven daardoor op peil, terwijl er tegelijkertijd veel vloeibaar gas uit Azië en de VS naar Europa is getransporteerd.” Dat zorgt voor een flink overschot aan gas op de markt. ,,Gevolg is een flinke daling van de gasprijs, die ook weer resulteert in een lagere inkoopprijs van elektriciteit.”

Daarnaast is er nog het genoemde voordeel van de warme winter: die zorgde ervoor dat consumenten tussen januari en april 10 tot 15 procent minder gas hebben verbruikt, schat Eneco.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Koken wordt weer goedkoper. © anp

Nuon ook omlaag

Ook Nuon - dat 2 miljoen stroom- en 1,7 miljoen gasklanten heeft - verlaagt zijn tarieven, maar veel minder fors. Het energiebedrijf constateert dat de de prijzen op de energiemarkten voor stroom en gas afgelopen tijd gedaald zijn. ,,Dat betekent dat wij voor de levering van stroom en gas in het tweede half jaar van 2019 lagere inkoopkosten hebben.” Wel verhoogt Nuon zijn vaste leveringstarieven net als Eneco iets. Bij elkaar zijn consumenten vanaf 1 juli echter 51 euro voordeliger uit: 12 euro voor stroom en 39 euro voor gas. Nuon rekent hierbij met een verbruik van 2.750 Kwh en 1.300 kubieke meter. 

Essent, eveneens ruim twee miljoen klanten, wijzigt zijn prijzen niet. Weliswaar ziet het bedrijf ook dalende gasprijzen en door de zachte winter en door de handelsoorlog tussen de VS en China, maar de leverancier wijst daarnaast op diverse risicoverhogende factoren. ,,Zo zijn de prijzen voor CO2-emissierechten afgelopen maanden sterk gestegen”, legt woordvoerder Jorrit de Jong uit. ,,Een andere factor is de oplopende spanningen tussen Amerika en Iran, die de olieprijzen en ook de algemene energieprijzen opdrijven.”

Quote

Het is niet slim om nu meteen het maandelijk­se voorschot te verlagen

Ben Woldring, directeur Gaslicht.com

Niet verbaasd

Bij elkaar resulteert dit bij Essent per 1 juli in gelijkblijvende tarieven. De energiereus tekent daarbij aan dat het afgelopen januari de energietarieven minder sterk verhoogde dan Vattenfall (Nuon) en Eneco. Overigens ging het ook bij Essent wel degelijk om een flinke verhoging.  

Ben Woldring, directeur/oprichter van energievergelijker Gaslicht.com is niet verbaasd over de neerwaartse tendens. ,,We zien het aan de scherp geprijsde vaste contracten van energiebedrijven. Die dalen al enige tijd: een jaarcontract valt nu inclusief welkomstpremies wel 390 euro goedkoper uit dan energie op basis van de normale, niet vaste tarieven. Dat is doorgaans een goede graadmeter dat energiebedrijven hun tarieven zullen verlagen.” Hij noemt het bijzonder dat Eneco's tarieven fors dalen en die van Essent niet.

Tegenvallen

Volgens Woldring moeten gezinnen nu niet meteen hun voorschot verlagen. ,,Het energieverbruik ligt in het eerste half jaar altijd het hoogst. Ook zijn de energiebelastingen dit jaar fors hoger dan vorig jaar.” Eneco voegt daaraan toe dat het weer in de rest van het jaar altijd kan tegenvallen. Het energiebedrijf zegt zijn klanten komende weken te informeren over de nieuwe tarieven. Ze gelden uiteraard niet voor mensen met een vasteprijscontract. 

Nuon, dat sinds kort dezelfde naam als Zweedse moeder Vattenfall hanteert, stelt eveneens dat klanten hun voorschot niet moeten aanpassen, nu de tariefswijziging minimaal is.