Energierekening wordt volgend jaar 360 euro hoger
Stijgende tarieven en fors hogere belastingen drijven de energienota komend jaar omhoog. Een gemiddeld gezin gaat in 2019 liefst 360 euro meer betalen, becijfert energievergelijker Gaslicht.com.
Delen per e-mail
Helaas wordt de energienota flink duurder in 2019
Stegen de energiekosten dit jaar al met gemiddeld 190 euro, in 2019 moeten consumenten nog dieper in de buidel tasten.
Eneco, één van de drie grote energiebedrijven, verhoogt op 1 januari zowel de stroom- als de gasprijs. Stroom wordt drie cent duurder per kilowattuur, gas 7 cent per kubieke meter. Een drie persoons gezin (3.500 kilowatt uur stroom en 1.500 kuub gas) is daardoor in 2019 ruim 200 euro extra kwijt, heeft Gaslicht.com berekend.
Eneco spreekt zelf over een stijging van gemiddeld 13 euro per maand. ,,De energierekening wordt vanaf januari helaas een stuk duurder,” zegt woordvoerder Kim Vogten. ,,De inkoopprijs van gas is momenteel zeer fors, CO2-emissierechten zijn duurder geworden, de energievraag is door de goed draaiende economie hoog.”
Essent, Nuon
Wat niet meehelpt is dat meerdere Belgische kernreactoren door problemen stilliggen. Onze Zuiderburen kopen daardoor meer stroom in Nederland, wat de prijs opdrijft.
Geeft Eneco openheid, Nuon en Essent weigeren hun consumententarieven te onthullen. Gaslicht.com voorziet voor hen echter soortgelijke stijgingen.
Bij Essent wijzen de nieuwe zakelijke tarieven daar eveneens op. Die liggen beduidend hoger. Desgevraagd wil Essent toch summier reageren. ,,Goedkoper zullen de tarieven inderdaad niet worden,” erkent een woordvoerder.
Duurzame energie
Naast de energietarieven nemen de belastingen ook hard toe. In 2019 betaalt een gemiddeld huishouden 160 euro meer.
Meer specifiek neemt de gastaks toe met 54 euro op jaarbasis. De zogenaamde ‘opslag duurzame energie’ - bedoeld om de overgang op groene energie te betalen - groeit met 68 euro. Het kabinet verlaagt verder de belastingvermindering op energie: huishoudens krijgen daardoor volgend jaar 61 euro minder korting.
Dan zijn er nog de netbeheerkosten: deze tarieven stijgen met 7 euro, een overigens zeer bescheiden toename. Een klein voordeeltje voor consumenten is er ook: de stroomtaks daalt net als vorig jaar met 30 euro.
Met name gas duurder
Ben Woldring, directeur van Gaslicht.com is niet verbaasd. ,,We zagen dit aankomen. De gasprijzen zijn flink gestegen dit jaar. En om de klimaatdoelen te halen zijn flinke investeringen nodig in groene energie en de elektriciteitsnetten.”
Al met al bestaat de energierekening inmiddels voor tweederde uit belastingen en netbeheerderskosten. Het valt Woldring op dat met name gas steeds duurder wordt. ,,De belasting op stroom blijft dalen, terwijl gas een steeds groter deel van de energierekening vormt.” De Groninger is kritisch op de steeds hogere gaskosten. ,,Het is logisch dat we van het gas af moeten, maar het gaat nu wel erg snel.”
Verder in het nieuws
-
Arbeidsparticipatie onder niet-westerse migranten stijgt flink
De arbeidsparticipatie onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond is gestegen, meldt het CBS. In 2018 was 60,9 procent van deze groep aan het werk, bijna net zoveel als voor de crisis. Het gat met werkenden met een Nederlandse achtergrond blijft echter groot. Van hen heeft 69,1 procent werk. -
Onrust onder personeel Jumbo over nieuwe arbeidsvoorwaarden
Er is onrust ontstaan onder het personeel van de distributiecentra van Jumbo. Zeker 200 distributiemedewerkers van de supermarktketen hebben het vertrouwen opgezegd in zowel de eigen ondernemingsraad (OR Supply Chain) als de centrale ondernemingsraad (COR). -
Kabinet: nieuwe inkomensgrenzen voor sociale huur
Gezinnen met lage middeninkomens die nu nog te veel verdienen voor een sociale huurwoning moeten daarvoor tóch in aanmerking komen. Voor eenpersoonshuishoudens wordt het juist lastiger om een huurhuis te krijgen. -
Minister Hoekstra ziet niets in verkoop 6%-belang KLM
Minister Hoekstra (Financiën) ziet het nut niet van de verkoop van het 6%-belang van de Nederlandse Staat in luchtvaartconcern KLM. Dat zei hij vanmiddag na de wekelijkse ministerraad. -
Op Intertoys-cadeaukaarten staat nog 1 miljoen euro uit
Twee dagen voordat de Intertoys-cadeaukaarten totaal waardeloos worden, zijn er nog steeds tienduizenden in omloop met daarop in totaal zo’n 1 miljoen euro. Dat bevestigt de speelgoedketen die gisteren failliet werd verklaard.
-
Dit Nederlandse bedrijf doet het beter op Instagram dan Kim Kardashian
Kim Kardashian, Ariana Grande en Cristiano Ronaldo hebben het nakijken. Het account van het Nederlandse bedrijf 433 staat op de derde plek van Instagram-accounts met de meeste interacties. -
Oproep Stellen gezocht voor de rubriek Geld&Geluk in ons magazine
-
Eneco: meer weglopende klanten door hogere energierekening
Eneco, dat dit jaar wordt geveild, moet heel hard zijn best doen om klanten vast te houden. Door de fors gestegen energienota zoeken veel mensen naar een voordeliger deal, zei topman Ruud Sondag bij de presentatie van de jaarcijfers over 2018.