Volledig scherm
© ANP

Enorme prijsstijging nieuwbouwhuizen in korte tijd

De prijzen voor nieuwbouwkoopwoningen blijven maar stijgen in Nederland. In het derde kwartaal van vorig jaar gingen ze zelfs bijna tweemaal zo hard omhoog als de prijs van bestaande koopwoningen. Daarmee kende ons land na Slovenië de grootste prijsstijging binnen de Europese Unie. 

Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers in zijn eigen databank en die van het Kadaster. Daaruit blijkt dat nieuw gebouwde koopwoningen in het derde kwartaal van 2018 maar liefst 17 procent duurder waren dan een jaar eerder. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met ‘slechts’ 9,2 procent. Daarmee steeg de prijs van een koopwoning in Nederland gemiddeld met 10,2 procent, de één na grootste stijging binnen de Europese Unie. 

De prijzen van nieuwe koopwoningen zitten volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek al langer in de lift. De afgelopen drie jaar lagen ze elk kwartaal hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Oftewel: de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stijgen al vier kwartalen op rij sterker dan de prijzen van bestaande koopwoningen.

Minder woningen verkocht

De stijging van de verkoopprijzen gaat gepaard met dalende verkopen, blijkt. In het derde kwartaal van vorig jaar werden ruim 63 duizend woningen verkocht: bijna 57.000 bestaande woningen en ruim 6000 nieuwbouwwoningen. Die verkoopcijfers lagen 7,4 procent onder die in het derde kwartaal van 2017.  

Zowel bij nieuwbouw- als bestaande koopwoningen was het aantal verkochte woningen in elk kwartaal van 2018 lager dan een jaar eerder. Daaruit kan geconcludeerd worden dat koopwoningen voor steeds meer kopers te duur zijn en onverkoopbaar dreigen te worden.  

Volledig scherm
© CBS

In 2017 zijn er flink meer koopwoningen bijgebouwd. Er kwamen er zo’n 65 duizend koophuizen bij, waardoor de teller begin 2018 op bijna 4,4 miljoen koopwoningen stond. Tegelijkertijd daalde het aantal huurwoningen juist, blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van recent bijgewerkte CBS-cijfers. 

  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.