Volledig scherm
Drenthe: veilig, fijn wonen en veel vrije tijd. © © Natuurmonumenten Andries de la Lande Cremer

Er is ook leven buiten 'de ring'

Het is slecht toeven in de Randstad, blijkt uit nieuw onderzoek van de Rabobank en de Universiteit Utrecht. Wie in de grote stad woont, is gemiddeld genomen het ongelukkigst, het ongezondst en voelt zich het onveiligst. Van alle Nederlanders hebben inwoners van Noord-Drenthe het het beste voor elkaar.

Dat blijkt uit de tweede editie van de Brede Welvaartsindicator, die vandaag wordt gepresenteerd. Voor het eerst zijn de uitkomsten van de index dit jaar ook op regionaal niveau berekend. De maatstaf meet naast inkomen ook zaken als gezondheid, veiligheid en woongenot. Daarom is het volgens de onderzoekers een betere graadmeter voor welvaart dan traditionele instrumenten als het Bruto Binnenlands Product (BBP).

Noord-Drenthe, het gebied rond de Drentse hoofdstad Assen, scoort op bijna alle punten beter dan het Nederlands gemiddelde. Vooral woontevredenheid, veiligheid en de balans tussen werk en vrije tijd springen er in positieve zin uit. Ook zijn de Drenten door de bank genomen gelukkiger dan andere Nederlanders.

Het zijn precies de punten waarop Amsterdam, Rotterdam en Den Haag extreem slecht scoren. In de hoofdstad springt het huisvestingsprobleem in het oog, met hoge huur- en koopprijzen voor weinig vierkante meters. Rotterdam scoort daarnaast slecht qua baanzekerheid. De agglomeraties scoren nog beroerder dan erkende probleemregio’s als Noordoost-Groningen en Zuid-Limburg.

Quote

Op het gebied van wonen en baanzeker­heid zijn mensen nog steeds slechter af dan voor de crisis

Bas van Bavel, Universiteit Utrecht

De slechte cijfers voor de grote steden contrasteren nogal met alle jubelverhalen in (buitenlandse) media, en met de urbanisatietrend die al jaren gaande is. ,,Het kan best zo zijn dat een bepaalde groep mensen graag in deze steden woont”, zegt Rabobank-econoom Martijn Badir. ,,Mensen met een hoog inkomen bijvoorbeeld. Maar deze cijfers geven een beeld voor de hele stad, ook het gedeelte buiten de ring. En dan zie je dat mensen in andere regio’s het beter hebben.”

De brede welvaart blijft volgens Bas van Bavel, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, achter bij de ontwikkeling van het BBP. ,,Dat heeft zich de laatste jaren positief ontwikkeld, maar veel mensen zien daar niet veel van terug. Op het gebied van wonen en baanzekerheid zijn mensen nog steeds slechter af dan voor de crisis. Daar ligt echt een uitdaging voor de nieuwe regering.”

De onderzoekers hopen dat beleidsmakers de nieuwe indicator omarmen. De provincie Brabant heeft al aangegeven dat te willen doen.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.