Volledig scherm
Resi Becker, directeur Mail van PostNL © David van Dam

'Er is steeds minder post, het kabinet moet snel iets doen'

InterviewHet kabinet beslist zeer binnenkort of het de concurrentie op de postmarkt terugdraait. Directeur Mail bij PostNL Resi Becker wil niet vooruitlopen op het besluit. ,,Maar niets doen is geen optie", waarschuwt ze.

Quote

Je kunt het probleem van de krimpende post niet oplossen met simpele maatrege­len

Resi Becker, PostNL

Ondanks haar 44 jaar is Becker een oude rot in de postwereld. Toen PostNL tien jaar terug fors reorganiseerde en besloot de meeste van de ruim tienduizend voltijdpostbodes in te ruilen voor deeltijders, was de Limburgse programmadirecteur Masterplannen bij het toenmalige TNT Post. 

Het was een vormende tijd, vertelt ze. Postbodes demonstreerden, chocoladeletters in de kranten. Uiteindelijk moest de reorganisatie tijdelijk worden stopgezet na felle kritiek van de werkvloer en van grote klanten. ,, Ik leerde dat de manier waarop je als bedrijf verandert essentieel is", zegt ze. ,,Neem de tijd om je mensen mee te nemen, blijf in gesprek met de vakbonden, de ondernemingsraad. En voer veranderingen stap voor stap in."

Beslissende fase

Volledig scherm
Postbezorgers hebben steeds minder post in hun tas. Het aantal brieven is in de afgelopen tien jaar gehalveerd. © anp

Becker heeft nu het gevoel dat er weer een beslissende fase is aangebroken. Zo gek is die gedachte niet. De postvolumes kachelen al een decennium met soms wel 10 procent per jaar achteruit.

Momenteel versturen bedrijven en burgers dagelijks nog 8,7 miljoen poststukken, bijna de helft minder dan tien jaar terug. Onder leiding van het ministerie van Economische Zaken werd een ‘postdialoog’ gestart. Inmiddels ligt er een nog vertrouwelijk conceptadvies met maatregelen om de postvoorziening overeind te houden. Komende weken hakken het kabinet en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) knopen door.

Becker is inmiddels een van PostNL’s belangrijkste managers. Sinds vorig jaar zomer is ze directeur Mail en lid van het kernteam van ceo Herna Verhagen. ,,Het is mijn verantwoordelijkheid om de post in Nederland betrouwbaar, toegankelijk én betaalbaar te houden.”

Het kabinet moet ingrijpen op de postmarkt, stelt u.
,,Ja, daar komt het wel op neer. Vergelijk het met een gezin dat elk jaar 10 procent minder verdient. Dat gaat twee jaar goed met wat aanpassingen in je bestedingspatroon, maar uiteindelijk kun je de eindjes niet langer aan elkaar knopen. De post is net zo.”

Moet de marktwerking teruggedraaid?
,,Ik wacht af waarmee staatssecretaris Keijzer komt, maar niets doen lijkt me geen optie. Ik zie steeds minder post die tussen alle spelers moet worden verdeeld, 118 in totaal. Daar moeten we iets mee.”

Ceo Herna Verhagen pleitte vorig jaar voor samenwerking tussen PostNL en concurrenten op het platteland zoals Sandd.
,,Dat helpt zeker om de postbezorging in dunbevolkte gebieden in de lucht te houden. Alleen is het onvoldoende: je kunt het probleem van de krimpende post niet oplossen met enkele kleine maatregelen.”

Sandd-topman Ronald van de Laar zei dit voorjaar open te staan voor een fusie met PostNL.
,,Ik kan niet voor Van de Laar spreken, maar het lijkt me logisch dat Sandd evengoed onder de krimp lijdt.”


Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Resi Becker, sinds zomer 2017 directeur Mail bij PostNL. © David van Dam

Vorig jaar lanceerde Sandd een voordelige eigen postzegel van 60 cent, ook claimen ze dat ze de dagelijkse bezorging goedkoper kunnen uitvoeren dan jullie.
,,Die postzegel is hun goed recht, ik kijk liever naar onze eigen rol en wat we zelf kunnen doen. Ja, er gebeuren dingen om ons heen. De enige constante bij PostNL is dat we constant moeten veranderen.”

Uit nieuw onderzoek blijkt dat drie op de vier Nederlanders het belangrijk vinden dat de bezorging en de verzending van de post op een hoog peil blijft.
,,Nederlanders willen een goede postvoorziening, ook in Vriezenveen, Terneuzen en de Biesbosch.”

Ook jongeren tussen de 18 en 24 vinden het belangrijk elkaar persoonlijk geschreven boodschappen te sturen.
,,Ja, dat verbaast mij ook. Dat had ik niet verwacht. Wel goed om te lezen.”

Wat doet het kabinet met PostNL?

De vraag is wat het kabinet, wellicht vandaag al besluit. In het meest vergaande scenario mogen PostNL en Sandd, de enige concurrent van formaat, fuseren. De overheid zou ook de wettelijke eisen kunnen verlichten voor PostNL. Het bedrijf verzorgt de universele postdienst (upd) en moet vijf dagen per week in heel Nederland bezorgen, met 95 procent punctualiteit. Ook dient PostNL als dominante speler concurrenten toegang tot zijn netwerk te bieden tegen vastgestelde tarieven.

In de tussentijd roeit Resi Becker met de riemen die ze heeft. Dat betekent automatiseren waar mogelijk en nog efficiënter werken. Zo daalt het aantal brievenbussen van 19.000 naar 11.000.

De komende jaren bezuinigt PostNL tientallen miljoenen extra. Het bedrijf sorteert grote poststukken voortaan apart, waarna bezorgers met een zogeheten ‘combibundel’ op pad gaan. Bij de nieuwe werkwijze kunnen bezorgers gebruikmaken van een nieuw postvest, waarin kleine en grote post in aparte vakken wordt gestopt. De FNV is boos en dreigt met acties.