Volledig scherm
© ANP

Er kan meer vis gevangen worden in de Noordzee

De Noordzee bevat zoveel schol en in de nabije toekomst ook haring dat vissers meer van die soorten moeten kunnen vangen. Dat blijkt uit een advies van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES).

ICES oordeelt dat er 15 procent meer visvangst mogelijk is op schol en haring.

De Europese raad van visserijministers stelt in december nieuwe vangstquota vast voor 2012. De visserijbiologen geven hun adviezen in juni, zodat de Europese Commissie en de lidstaten zo vroeg mogelijk kunnen beginnen het het voorbereiden van de vergadering aan het eind van dit jaar.

Beide vissoorten doen het zo goed omdat ze in de afgelopen periode profiteerden 'van de afname van de visserijdruk', staat in het stuk. Zo wordt de stand van schol geschat op 523.000 ton in 2011. Dit is de hoogste stand die is waargenomen in de laatste vijftig jaar.

Ook de haringstand ziet er goed uit. De verwachting is dat de haringstand zal toenemen naar 2 miljoen ton in 2012. De toegestane vangsthoeveelheid in 2011 is 200.000 ton. Het advies op basis van het beheerplan van de EU en Noorwegen laat een maximale stijging toe van 15 procent van het quotum, wat neerkomt op een vangsthoeveelheid voor de visserij op consumptieharing van 230.000 ton in 2012.