Volledig scherm
Innogy vlag bij windpark Zuidwester © Essent

Essent-moeder overgenomen door energie-aanbieder E.ON

De Duitse energie-aanbieder E.ON neemt Essent-moeder Innogy over van branchegenoot RWE. Daar hebben de bedrijven een principeakkoord over bereikt, maakten ze vandaag bekend. Naast de 76,8 procent van Innogy die RWE in handen heeft, doet E.ON ook een bod op de resterende aandelen.

De hele deal is ongeveer 43 miljard euro waard, meldt Financial Times. E.ON en RWE ruilen verder verschillende aandelen en bezittingen uit. Zo krijgt E.ON uiteindelijk de consumenten- en netwerktak van Innogy in handen en 1,5 miljard euro van RWE. RWE houdt de hernieuwbare energie-tak van Innogy en krijgt ook de E.ON-divisie die zich daar mee bezig houdt.

Verder krijgt RWE een belang van net geen 17 procent in E.ON, het minderheidsbelang dat E.ON had in twee kerncentrales, de gasopslagtak van Innogy en Innogy's belang in een Oostenrijkse energie-aanbieder. Uiteindelijk wordt E.ON een bedrijf dat zich richt op energienetwerken en het leveren van energie aan consumenten. RWE richt zich op de opwekking van energie.

Innogy was juist ontstaan toen RWE zijn activiteiten op het gebied van schone energie, netwerken en zijn consumententak afsplitste. De traditionele energiecentrales bleven in RWE achter. E.ON maakte een vergelijkbare ontwikkeling door en splitste zijn kolen- en gascentrales af naar het bedrijf Uniper.
Als de beide bedrijven akkoord zijn kan het principe-akkoord worden omgezet in een definitieve deal. Daarna moeten toezichthouders nog akkoord gaan met de plannen.

Eerder werd bekend dat energiemaatschappij Eneco de Nederlandse verkoop- en leveringsactiviteiten van E.ON overneemt. Daarmee kreeg het bedrijf er ongeveer 200.000 zakelijke en particuliere klanten bij.