Volledig scherm
Christine Lagarde is de nieuwe baas van de Europese Centrale Bank. © REUTERS

EU-leiders benoemen Lagarde tot eerste vrouwelijke baas van Europese Centrale Bank

De EU-leiders hebben Christine Lagarde tot voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) benoemd. De 63-jarige Française kan nu officieel op 1 november aan de slag in Frankfurt.

Lagarde reageerde met een tweet en een foto van haarzelf met Mario Draghi, de huidige ECB-president. ,,Mijn oprechte dank aan de Europese leiders. Het is een eer om Mario Draghi op te volgen. Ik kijk ernaar uit samen te werken met de talentvolle staf van de ECB om de prijzen in de eurozone stabiel en de banken veilig te houden.”

Eerder had het Europees Parlement al groen licht gegeven voor de unanieme voordracht van de EU-ministers van Financiën van de eurozone, de Eurogroep. Voor de oud-IMF-baas en voormalig minister van Financiën en Landbouw in Frankrijk geldt een niet-verlengbare termijn van acht jaar.

Draghi stond de volle acht jaar aan het roer van de ECB. Op de eerste werkdag van de eerste vrouwelijke ECB-president begint de ECB met een nieuw opkoopprogramma voor obligaties met een maandelijkse omvang van 20 miljard euro. Dit programma zal lopen zolang als nodig is.

  1. Batterijen voor elektrische auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektri­sche auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektrische auto's zijn in een jaar tijd 13 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Battery Price Survey 2019 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot 156 dollar per kWh. Dat is ruim 13 procent lager in vergelijking met 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk een prijs van 100 dollar per kWh zal worden bereikt.