Volledig scherm
© AFP

EU: Lonen gaan omhoog in Nederland

De Nederlandse economie blijft beter presteren dan de meeste andere EU-landen. Dit jaar verwacht de Europese Commissie een groei van 3 procent, ruim een half procent boven het gemiddelde. Wel dreigt de inflatie door stijgende lonen en duurdere olie flink op te lopen.

Quote

Groei in lonen en werkgele­gen­heid vergroten het te besteden inkomen in Nederland

Europese Commissie

Voor 2019 voorspelt Brussel met 2,6 procent nog steeds 'robuuste groei' voor ons land. ,,Groei in lonen en in werkgelegenheid vergroten het te besteden inkomen van Nederlandse huishoudens'', schrijven de ambtenaren van eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) in de vanmorgen verschenen Voorjaarsprognose. ,,De consumptie wordt daardoor aangemoedigd.''

Tegelijk ziet de Europese Commissie daar ook een keerzijde in. ,,De arbeidsmarkt wordt steeds krapper en de loongroei versnelt, mede door eisen van vakbonden.'' De stijgende lonen drijven de prijzen van diensten omhoog, terwijl de sterk groeiende olieprijs de energiekosten omhoog stuwen. 

Gevolg is dat de inflatie flink omhoog gaat. Bedroeg de geldontwaarding vorig jaar nog 1,3 procent, dit jaar wordt dan 1,6 procent. Daarna gaat het hard: voor 2019 verwacht Brussel een inflatie van 2,3 procent, ook al omdat het lage btw-tarief volgend jaar van 6 naar 9 procent stijgt. Dat betekent dat onder meer levensmiddelen, leidingwater en medicijnen duurder worden.

Europese economie

De Europese economie als geheel bereikt dit jaar een tienjarige ‘groeipiek’ van 2,4 procent. Dat is meer dan vorig jaar was voorzien, maar volgend jaar vlakt ze wel af: naar 2,3 procent in Europa en 2 procent in de eurozone.

Volledig scherm
Pierre Moscovici. © REUTERS

Boosdoener voor de minder florissante vooruitzichten volgend jaar zijn sterkere en negatievere ‘externe risicofactoren’. De Fransman doelt daarmee op het opstekende protectionisme, ‘dat niet de nieuwe norm mag worden’. 

Liever dan bij marktverstoring door op het binnenland gerichte Amerikaanse beleid stond Moscovici vanochtend stil bij al het goede nieuws dat hij ziet: een nog steeds sterke particuliere consumptie en toegenomen export en investeringen. De groei pakt positief uit op de overheidstekorten en werkgelegenheid. De tekorten zijn overal gezakt tot onder 3 procent en gemiddeld in de eurozone zelfs tot onder 1 procent, de werkloosheid blijft dalen en zit nu ongeveer op het niveau van voor de crisis.

Volgens Eurocommissaris Valdis Dombrovskis moeten de Europese landen de groei dit jaar en volgend jaar benutten om hun economieën veerkrachtiger te maken. Dat kan door ze te hervormen, door te investeren en de productiviteit te verhogen en door begrotingsbuffers aan te leggen.