Volledig scherm
Olli Rehn © ap

EU: Nederland moet extra bezuinigen

Nederland moet extra bezuinigen. Het begrotingstekort moet in 2014 teruggedrongen zijn tot onder de Europese limiet van 3 procent. Dat maakte de Europese Commissie in Brussel woensdag bekend.

 Het extra bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro dat geparkeerd is door het kabinet tot augustus, is volgens Brussel niet toereikend. En dus moet Nederland nog meer aanvullende maatregelen nemen. Het tekort in 2014 moet uitkomen op 2,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Europees commissaris Olli Rehn (Economische Zaken) sprak over een veiligheidsmarge, zodat Nederland volgend jaar bij eventuele tegenslagen toch niet boven de drempel van 3 procent uitkomt.

Om de 2,8 procent te halen moet Nederland bezuinigingen doorvoeren van ten minste 1 procent van het bbp, wat neerkomt op circa 6 miljard euro. Onder meer onderwijs en onderzoek moeten worden ontzien om de zo dringend gewenste economische groei niet in gevaar te brengen.

Volgens de afspraken moest Nederland dit jaar het tekort al onder de 3 procentsnorm hebben gebracht. Het krijgt hiervoor nu 1 jaar extra de tijd. Als gevolg van tegenvallende economische ontwikkelingen was het dit jaar niet mogelijk.

De commissie vindt verder dat Nederland extra vaart moet maken met de geplande maatregelen rond de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Nederland moet ook op andere manieren de woningmarkt hervormen, bijvoorbeeld door het tegengaan van scheefgroei in de sociale woningmarkt.

Daarnaast wil Brussel dat het ontslagrecht wordt aangepast. Dat zou de arbeidsmobiliteit ten goede moeten komen.