Volledig scherm
Een werknemer van chipmachinesfabrikant ASML. Het Veldhovense bedrijf is één van de Europese hightech topspelers, alleen blijft Europa op diverse terreinen ook achter. © ANP

EU wil technologische achterstand op China, VS en Japan snel inlopen

Europa wil zijn innovatieachterstand op de VS, China, Japan en andere ontwikkelde landen snel gaan inlopen. Meer geld komt er echter pas vanaf 2021, maakte eurocommissaris Carlos Moedas (Onderzoek & Innovatie) vanmorgen bekend.

Volledig scherm
Eurocommissarissen Jyerk Katainen (Werkgelegenheid) en Carlos Moedas (Onderzoek) vanmorgen tijdens hun persconferentie over het nieuwe innovatiebeleid van de Europese Commissie © EPA

Volgens de Europese Commissie loopt Europa al op veel terreinen voorop, zoals op het gebied van ruimtevaart, farmaceutica, elektronica, hernieuwbare energie, biogebaseerde industrie en geavanceerde werktuigbouw. 

Tegelijk besteden EU-bedrijven beduidend minder geld aan innovatie dan de concurrentie in andere werelddelen. In Europa gaat het om 1,3 procent van het bbp; in China is dat 1,6 procent, in de VS 2, in Japan 2,6 en in Zuid-Korea 3,2. 

De Europese Commissie wil daar snel wat aan doen. 
Eén van de speerpunten is het oprichten van een aparte Innovatieraad. Die dient als contactpunt voor baanbrekende nieuwe technologieën en verleent steun als het gaat om risicovolle innovaties.

Stroperige regels

Naast de Innovatieraad wil Brussel aparte onderzoeks- en innovatiemissies starten die zich richten op concrete projecten als kankerbestrijding, schoon vervoer of plasticvrije oceanen.

Tenslotte moeten ook stroperige Europese regels worden aangepast. Eurocommissaris Carlos Moedas (Wetenschap, Onderzoek en Innovatie), die journalisten vanmorgen bij praatte, vertelde over een Nederlandse onderzoekster met een energieproject in de landbouw.

Omdat haar project zowel op energie- als landbouwgebied net buiten de formele regels viel, werd ze van het kastje naar de muur gestuurd. Volgens Moedas mogen dat soort situaties niet meer voorkomen.

Papieren tijger

Alle ambities ten spijt lijken de door de Europese Commissie voorgestelde maatregelen voorlopig een papieren tijger. Pas na 2020 kunnen echte stappen worden gemaakt. Als de eerder deze maand gepresenteerde meerjarenbegroting wordt goedgekeurd, krijgt de Commissie de beschikking over een bedrag van 100 miljard (over de periode 2021/2027) om innovatie in Europa aan te jagen.

Volgens vice-Commissievoorzitter Katainen heeft Europa ‘onderzoek van wereldklasse’ en een solide industriële basis. ,,Maar we moeten harder werken – veel harder – om die uitmuntendheid in succes om te zetten.” Katainen doelt vooral op nieuwe ‘megatrends’ zoals kunstmatige intelligentie (robots) en de kringloopeconomie. 

Sofia

De EU presenteert haar innovatieplannen officieel tijdens een meeting van Europese staats- en regeringsleiders morgenavond in Sofia.