EU zet rem op ontwijken belasting
Multinationals die goudgeld verdienen door net zo lang met hun winsten te schuiven tot ze bijna geen belasting meer betalen, hebben hun mooiste tijd gehad. Iedereen betaalt straks belasting in het land waar hij zijn winst heeft gemaakt.
Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de regels voor iedereen - burgers en bedrijven - gelijk zijn
Dit en andere voorstellen zijn het voorlopige antwoord van Brussel op de belastingontwijking door mammoetondernemingen, die volgens internationale onderzoeksinstellingen wereldwijd 100- tot 240 miljard dollar per jaar beloopt, en alleen in Europa al 50- tot 70 miljard euro.
De fiscus zelf lijdt er niet onder, die krijgt zijn geld toch wel binnen, maar gewone burgers en kleinere bedrijven zonder vestigingen over de grens betalen het gelag, aldus Eurocommissaris voor economische en monetaire zaken Pierre Moscovici.
Aanbevelingen van de Oeso en G20 volgend, wil hij dat Europese landen hun belastingstelsels beter op elkaar afstemmen, en multinationals de overheid precies gaan melden hoeveel ze waar aan belasting hebben betaald. De landen zelf gaan die informatie ook uitwisselen.
Verder komt er een eind aan het geschuif met winsten en aftrekposten voor bijvoorbeeld innovatie. De meest gangbare methoden voor belastingontwijking worden met juridisch verplichte maatregelen aangepakt, derde landen die weigeren daaraan mee te werken komen op een zwarte lijst.
Concurrentie
De meeste partijen in het Europese Parlement reageerden gisteren instemmend op het pakket voorstellen, het Europese bedrijfsleven vreest schade voor de concurrentie. Brussel kijkt daar anders tegenaan. Dat stelt zich op het standpunt dat juist het belastingvoordeel dat veel multinationals nu genieten de concurrentie schaadt. Bedrijven in dezelfde sector als multinationals maar zonder vestigingen over de grens betalen immers wel de volle mep.
Daarom dwong Eurocommissaris van Concurrentie Margrethe Vestager Luxemburg en Nederland al om elk 20- tot 30 miljoen belastingvoordeel terug te vorderen bij respectievelijk Fiat en Starbucks, en moet België totaal 700 miljoen terugvorderen bij in totaal 35 multinationale ondernemingen.
,,Een kwestie van sociale rechtvaardigheid,'' noemt Moscovici dat. ,,Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de regels voor iedereen - burgers en bedrijven - gelijk zijn,'' aldus ook zijn baas, vicevoorzitter van de Commissie Valdis Dombrovskis.
Hij dankt zijn hoge post aan de strakke manier waarop hij als minister van Financiën en later premier zijn land - Letland - klaarstoomde voor de euro.
Dit is een kwestie van sociale rechtvaardigheid
Discussie
Oxfam-Novib en andere organisaties die de legale belastingvlucht al jaren aanklagen, zijn teleurgesteld. Na Luxleaks, het Luxemburgse belastingschandaal dat in Brussel de discussie op gang bracht, en een parlementair onderzoek dat nog steeds niet is afgerond, hadden ze meer verwacht, aldus belastingexpert Francis Weyzig.
Ontwikkelingslanden met een jaarlijkse schadepost van 100 miljard dollar blijven in de kou staan, de naheffingen voor multinationals zijn te laag en hun betalingsgedrag blijft voor buitenwereld verborgen als fiscale diensten enkel elkaar informeren, zonder plicht tot openbaarmaking.
Volgens Oxfam-Novib is het 'ironisch' dat juist Nederland als EU-voorzitter de Commissievoorstellen met de andere lidstaten moet gaan bespreken. Nederland staat in de Europese rangorde, met Luxemburg en Ierland, bekend als kampioen belastingparadijs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
acties dreigen124
Onderhandelingen zorg-cao stukgelopen: ‘Onbestaanbaar en verbijsterend’
De onderhandelingen tussen vakbonden en ziekenhuizen over een nieuwe cao, bestemd voor zo'n 200.000 medewerkers van algemene ziekenhuizen, zijn wederom stukgelopen. Acties dreigen. -
26
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken
Het streekvervoer gaat vanaf volgende week maandag opnieuw landelijk staken, deze keer vijf dagen achtereen. Dat melden vakbonden CNV en FNV, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum. De cao waarvoor gestaakt wordt heeft betrekking op 13.000 werknemers, met name buschauffeurs. -
PREMIUM19
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM25
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
27
Shell boekt recordwinst van ruim 42 miljard dollar in 2022
Olie- en gasconcern Shell heeft in 2022 een recordwinst van 42,3 miljard dollar (38,4 miljard euro) geboekt. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de nettowinst van een jaar eerder. Het Britse bedrijf profiteerde vorig jaar van de hoge prijzen van olie en gas door de oorlog in Oekraïne.
-
update
Redactie RTL Nieuws staakt kort na afwijzen loonsverhoging
De redactie van RTL Nieuws legt woensdagochtend om 11.30 uur even het werk neer uit protest tegen de afwijzing van een voorgestelde loonsverhoging. Dat bevestigt de Nederlandse Vereniging van Journalisten na berichtgeving van Villamedia. Het zal vooral een symbolische actie zijn. -
-
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
vakbonden geschokt39
Massaontslag bij Philips: 6000 banen weg wereldwijd, afdeling in Eindhoven hard geraakt
Philips schrapt wereldwijd 6000 banen. In Nederland verdwijnen 1100 banen, vooral Philips Research in Eindhoven wordt hard geraakt. Bij Philips in Best en op de High Tech Campus in Eindhoven kost de reorganisatie naar schatting tussen de 700 en 750 arbeidsplaatsen.