Volledig scherm
De Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos (links) met zijn Italiaanse collega Pier Carlo Padoan bij het overleg in Brussel. © epa

Eurolanden besluiten schuld Griekenland te verlichten

Griekenland krijgt een nieuwe uitbetaling uit het vorig jaar toegezegde leningenprogramma. De eurolanden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag besloten om 10,3 miljard euro vrij te gaan maken voor Griekenland, maakte eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem bekend.

De uitbetaling, die er volgt na instemming door de nationale parlementen in de eurolanden, komt in delen. Een eerste bedrag (van 7,5 miljard euro) zou Griekenland al in de tweede helft van juni tegemoet kunnen zien.

Hiermee kan het Zuid-Europese land een aantal forse afbetalingen doen. Zonder steun van zijn geldschieters zou Athene mogelijk in de financiële problemen zijn gekomen. Volgende uitbetalingen komen na de zomer als aan een aantal voorwaarden zijn voldaan.

Terug op schema
,,Vergis je niet. Dit is verregaand'', zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van de vergadering over de schuldverlichting. Hij wees erop dat de ministers tot het politiek haalbare 'uitgerekt' zijn om tot een deal te komen. ,,Dit betekent dat het programma weer terug is op schema. We boeken vooruitgang'', zei Dijsselbloem.

Vorig jaar kwamen Griekenland en de eurolanden een nieuw, driejarig steunprogramma overeen van maximaal 86 miljard euro. Tot nu toe is hiervan 16 miljard euro uitgekeerd en 10 miljard euro geoormerkt voor het versterken van de Griekse banken. In ruil voor een nieuw deel geld moest Athene bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. Zondag nog loodste de regering nieuwe besparingen door het parlement.

IMF-deelname
Poul Thomsen van het IMF zei na het overleg dat ,,dit akkoord de basis kan zijn voor IMF-deelname''. Hij zei dan ook ,,de intentie te hebben met een positieve aanbeveling'' deelname aan het pakket voor te leggen aan het bestuur van het fonds, dat uiteindelijk de beslissing neemt. Nog voor het einde van dit jaar moet het IMF dan daadwerkelijk hebben besloten (financieel) bij te dragen aan het leningenpakket.

Voor veel eurolanden, waaronder Nederland en Duitsland was deelname van het IMF onontbeerlijk, maar over de wijze waarop er schuldverlichting moest plaatsvinden was er lang discussie. Thomsen zei na afloop dan ook dat alle partijen concessies hebben gedaan. Voor de eurolanden was bijvoorbeeld kwijtschelding geen optie.